Euro kurss langes intressikärpe kartuses aasta alguse tasemele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui seni on euro kurss võlakriisile üsna hästi vastu pidanud, siis pärast Euroopa Liidu tippkohtumist eelmise nädala lõpus hakkas ühisraha järsult nõrgenema.

Selle nädala kahe esimese päevaga langes euro kurss dollari suhtes 2,6 protsenti, mis likviidsete valuutade puhul on üsna suur liikumine. Eile maksis euro 1,2988 dollarit, mis on madalaim tase alates 12. jaanuarist. Vanasse rahasse ümber arvutatuna oleks dollari eest tulnud välja käia 12,05 krooni.

Ka Briti naela suhtes nõrgenes euro eile kolmandat päeva järjest. Vaatamata Euroopa rahaliidu kohta käivatele hirmuäratavatele ajalehepealkirjadele on aga euro kurss käesoleval aastal seni liikunud siiski korralikult ülalpool 1,3 dollari taset. Mai alguses tugevnes ühisraha koguni 1,4849 dollarini, võrreldes sellega on euro nüüd nõrgenenud 12 protsenti.

Lõviosa survest eurole tuleb üldisest arvamusest, et Euroopa Keskpank on sunnitud veel agressiivsemalt intresse langetama. Eelmisel neljapäeval alandas keskpank baasintressi veerandi protsendipunkti võrra, 1,00 protsendile, kuu aega varem tehti pooleprotsendine intressikärbe.

«Euro nõrgenemine on tingitud eesseisvast agressiivsemast intressikärpest,» ütles majanduslehele The Wall Street Journal Barclays Capitali Põhja-Ameerika valuutade peastrateeg Jose Wynne. Intresside alandamine mõjub enamasti valuutakursile nõrgestavalt.

Valuutakauplejad hoiatasid, et lähiajal on oodata veel järske kursilangusi, sest aasta viimastel nädalatel on kauplemismahud väga väikesed ja see võimendab tõenäoliselt hinnaliikumisi.

Barclays usub, et euro võib üsna kiiresti nõrgeneda ka 2012. aastal. Juuniks ennustab Briti suurpank euro kursiks 1,25 dollarit ja järgmise aasta lõpuks 1,20 dollarit, see  tähendaks kukkumist vastavalt 4 ja 7,7 protsendi võrra.

Investeerimisfirma Schroders Investment Management ennustab, et euro langeb järgmisel aastal 1,25 dollarini, kuid ettevõtte investeeringute juhi Alan Browni sõnul võib kurss hakata ka kiiresti tõusma, kui võlakriisile suudetakse lahendus leida.

Leidub ka pessimistlikumaid prognoose. Investeerimisajakiri Barron’s avaldas juba kolm kuud tagasi arvamust, et järgmise aasta septembriks võib euro nõrgeneda pariteetsele tasemele ehk kursile üks dollar euro kohta.

Oma tosinkonna aasta pikkuse ajaloo madalaimale kursile, mil dollari eest sai 1,209 eurot, ehk 0,83 dollarit euro, langes Euroopa ühisraha 2000. aasta oktoobris.

Mai alguses nähtud euro tõus oli aga tingitud pigem dollari nõrgenemisest kui ühisraha tugevnemisest. USA keskpank (Föderaalreserv) ostis siis veel aktiivselt USA valitsuse võlakirju (nn rahatrüki teine voor). Euro sai üllatuslikku tuge ka Euroopa pankadelt, kes müüsid osa varast. Raha koju tuues pidid pangad ostma eurosid.

Ühelt poolt mõjub nõrgenev euro positiivselt Euroopa ettevõtete konkurentsivõimele välisturgudel. Samas kallinevad kaupade ja toorainete hinnad, mille müük käib peamiselt dollarites. Seetõttu kasvab risk, et kerkida võivad näiteks mootorikütuste hinnad, sest ka nafta ja naftasaadustega kaubeldakse peamiselt dollarites. Eile tõstiski Neste bensiini hinda kahe eurosendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles