Venemaa toob sõjalisi nõunikke Venezuelast ära (1)

Copy
Vene lennuk Il-62M Simon Bolivari nimelisel lennuväljal Venezuelas.
Vene lennuk Il-62M Simon Bolivari nimelisel lennuväljal Venezuelas. Foto: JURI CORTEZ / AFP / SCANPIX

Venemaa on viimasel ajal asunud tooma Venezuelast ära oma sõjalisi nõustajaid, kirjutas ajaleht The Wall Street Journal.

Leht kirjutas viitega Vene kaitseministeeriumiga lähedalt seotud allikale, et Vene relvatööstuskontsern Rostehh, mis vastutab kohalike asjatundjate ettevalmistamise eest ning tarnitud Vene sõjatehnika ja relvade hooldamise eest, vähendas oma nõunike hulka tuhandelt mõnekümnele.

Kirjutises väidetakse, et  Vene nõunike väljaviimine, mis on viimastel kuudel kiirenenud, on asja tundvate allikate väitel seotud uute lepingute puudumisega ja sellega, et president Nicolás Maduro režiimil napib raha Rostehhi eelmiste lepingute järgsete teenuste eest tasumiseks.

The Wall Street Journal märkis, et Rostehhi alaliste ja ajutiste asjatundjate äraviimine on tõsine löök Madurole, kes on sageli Vene ja Hiina toetust reklaaminud tõestusena, et need suurriigid on valmis osutama talle abi Venezuela kaitsmisel välise sekkumise eest.

Venemaa saatis märtsis Venezuelasse umbes sada sõdurit tugevdama režiimi, mis võitleb alates jaanuari keskpaigast võimu pärast opositsioonijuht Juan Guaidóga, keda tunnustab riigi ajutise liidrina umbes 50 riiki, teiste seas Ameerika Ühendriigid.

Vene suursaadik Venezuelas Vladimir Zajemski ütles mai lõpus usutluses AFP-le, et Vene sõdurid on riigis venezuelalastele nende relvade lahinguvalmiduse säilitamise ja parima kasutamisviisi õpetamiseks. 

Ta lisas, et Vene sõjaväelased viibivad Venezuelas seaduslikult kahe riigi 2001. aastast pärineva lepingu alusel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles