Uuring: see muusika kaitseb südant

Naine
Copy
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Teadlased on leidnud, et just teatud tüüpi muusika  annab jõudu südamele, vaimule ja tunnetele.  

«Meie uuring näitab, et joogamuusika mõjub südame löögisagedusele enne uinumist soodsalt,»  kõneles dr Naresh Sen Jaipurist Indiast Euroopa kardioloogide kongressi pressikonverentsil.

Lisaks tundsid joogamuusikat kuulanud uuringuosalised vähem hirme ja palju tugevamaid positiivseid tundeid. Meedikud kasutavad muusikateraapiat haiglates juba ammu. 

Joogahelid või popmuusika?

Teadlased võrdlesid oma uuringus, kuidas mõjutavad joogamuusika, korrapärase biidiga popmuusika ja üldse mitte mingi muusika kuulamine inimest enne magamaminekut. Igal seansil mõõdeti osalejate südame löögisageduse muutlikkust viis minutit enne muusikakuulamist või siis vaikust, ning kümme minutit pärast muusikakuulamist või vaikust. 

Lisaks pandi kirja ka Goldberg Anxiety Scale'i põhjal mõõdetud  hirm nii enne kui pärast seanssi. Tehti ka test, kus pandi kirja igal seansil 149 terve osavõtja positiivsed tunded.  

Kokkuvõte: joogamuusika grupis paranes südame löögisageduse muutlikkus, popmuusika toimel aga see vähenes. Vaikusel polnud südame kohandumisvõimele mingisugust mõju. 

Südame löögisageduse muutlikkus kirjeldab organismi võimet südamerütmi sagedust muuta. Kõrge muutlikkusega südamed suudavad paremini erinevate koormustega kohanduda. Väikse muutlikkuse korral tõuseb esmakordse tõsise südame-veresoonkonna-juhtumi esinemise risk 32 kuni 45 protsenti. 

Parem tuju, vähem hirme

Ka tunnetele oli muusikal mõju: joogamuusika vähendas hirmutundeid, popmuusika aga tugevdas neid. Lisaks olid joogamuusika grupi osavõtjad positiivsemalt meelestatud kui popmuusika omad. 

Kas joogamuusika enne uinumist ka unekvaliteeti parandab, pole veel uuritud. Loodetavasti aga seda tehakse, sest nagu kardioloogiakongressil tõdeti, kannatab süda väga tugevasti selle all, kui magatakse vähe. 

Allikas: Net Doktor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles