Inglise kuningas Henry VIII tühistas oma neljanda abielu, kuna talle määriti kaela «hoor»?

Inna-Katrin Hein
Copy
19. sajandi trükipilt, millel on kujutatud Henry VIII ja Kleve Anne'i
19. sajandi trükipilt, millel on kujutatud Henry VIII ja Kleve Anne'i Foto: akg/North Wind Picture Archives / akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Inglise kuningas Henry VIII (1491 – 1547) läks ajalukku sellega, et ta oli kuus korda abielus ning ühe naise, Anne Boleyni tõttu keeras ta paavstile selja ja asutas anglikaani kiriku. 

Kaks naist, Aragoni Katariina ja Jane Seymour surid; kaks naist, Anne Boleyn ja Catherine Howard kaotasid elu hukkamise läbi; ühe naisega, Kleve Anne’iga abielu tühistati ja üks naine, Catherine Parr elas kuningast kauem, teatab msn.com.

Henry VIII ja tema kuus naist. Kleve Anne (üleval). Vasakult Catherine Howard, Anne Boleyn, Aragoni Katariina, Catherine Parr ja Jane Seymour
Henry VIII ja tema kuus naist. Kleve Anne (üleval). Vasakult Catherine Howard, Anne Boleyn, Aragoni Katariina, Catherine Parr ja Jane Seymour Foto: akg-images /Scanpix

Ajaloolane Alison Weir käis välja uue teooria, miks Henry VIII ei soovinud saksa printsessi Kleve Anne’iga (1515 – 1557) abielus olla.

Kleve Anne ja Henry VIII olid abielus seitse kuud ja see abielu tühistati 1540. aasta juulis, kuna väidetavalt ei olnud mõlemad pooled oma abielu kinnitanud seksi ja naise rasedusega.

Ajalooliste allikate järgi ei meeldinud kuningale flegmaatiline sakslanna, kes tema sõnul oli voodis nagu puutükk ja lisaks inetu.

«Ma ei saa oma abielukohust täita, kuna see naine on kohutav,» olevat kuningas öelnud.

Henry VIII viitas ka sellele, et Kleve Anne oli varem lubatud Lorraine hertsogile naiseks ja see leping võis kehtida.

Ajaloolase Weiri sõnul võis asi olla hoopis selles, et Kleve Anne ei olnud neitsi ning oletatavalt oli ka lapse ilmale toonud. Kui Henry VIII selle avastas, loobus temast, et ennetada skandaale, mida tal oma varasemate naistega juba üsna palju oli.

Inglise kuninga Henry VIII neljas naine, saksa printsess Kleve Anne
Inglise kuninga Henry VIII neljas naine, saksa printsess Kleve Anne Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Samuti ei tahtnud Henry VIII lõhkuda häid suhteid Kleve hertsogidünastiaga ega tunnistada, et talle anti niiöelda ärakasutatud naine.

Kleved olid protestandid nagu ta ise ja poliitiliselt vajas ta nende tuge Vatikani ja paavsti vastu.

Ajalooliste andmete kohaselt oli Kleve Anne kena ja seksikas naine ning tal ei olnud füüsilisi puudusi, mis oleks ta eemaletõukavaks teinud.

«Kas Anne’i minevikus võis olla midagi sellist, mida tuli varjata? Mõni skandaal? See on küll teooria, kuid arvan, et nii oli ja selle tõttu üritas Kleve dünastia anda ta naiseks vananevale Inglise kuningale. Henry oli öelnud mitmele oma õukondlasele, kaasa arvatud nõunik Thomas Cromwellile, et Anne ei olnud nende pulmaööl neitsi,» sõnas ajaloolane.

Veel on ülestähendus, mille kohaselt oli kuningas öelnud, et Kleve Anne on sünnitanud vähemalt ühe lapse. Sellele viitasid nii ta rinnad kui kõht.

Weiri sõnul oli Henry VIII lasknud oma nõunikel salaja uurida Kleve Anne’i minevikku ja avastanud, et see naine oli juba umbes 13-aastasena seksuaalselt väga aktiivne. Ta võrgutasid õukondlased, kui ta elas oma venna Jülich-Kleve-Bergi hertsogi Wilhelm V õukonnas.

Ajaloolase arvates ei ole üllatav, et Kleve Anne’il enne abielu palju meessuhteid oli, sest ta vanaisa Kleve hertsog Wilhelm II läks ajalukku kui «lapsetegija». Lisaks ametlikele lastele oli sel mehel ka 63 vallaslast.

Henry VIII lasi abielu Kleve Anne’iga tühistada ja naine ei hakanud sellele vastu. Ta sai kuningalt suure varanduse ja losse, et Inglismaal luksuses elada, saades oma ajastu üheks jõukamaks naiseks ja kandes tiitlit kuninga õde.

Pärast abielu tühistamist oli Kleve Anne’il paju armukesi, kuid ta ei abiellunud mitte ühegagi neist.

Weiri arvates ei soovinud Kleve Anne oma mineviku paljastamist ja skandaali ning selle tõttu oli abielu tühistamisega nõus.

Henry VIII valitsusaja dokumentides on vihje, et kuninga neljandal naisel Anne’il oli saladus, mida tuli varjata.

Ajaloolase sõnul oli see viide, et Kleve Anne oli niiöelda ärakasutatud naine, kellel oli kuskil vallaslaps.

Inglise kuninga Henry VIII neljas naine Kleve Anne
Inglise kuninga Henry VIII neljas naine Kleve Anne Foto: akg-images / André Held / akg-images/Scanpix

Kleve hertsogkond oli Saksa-Rooma riigi osa. See paiknes Põhja-Reinimaal Reini alamjooksu mõlemal kaldal, pealinn oli Kleve ja suuruselt teine linn oli Wesel, külgnedes Münsteri piiskopkonna maadega idas ja Brabanti hertsogkonna maadega läänes.

Hertsogkonna ajalugu on tihedalt seotud lõunanaabritega, Jülichi ja Bergi hertsogkondade, samuti Gelderni ja Vestfaali markkrahvkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles