Iraani president välistas kõnelused, kuni USA hakkab normaalselt käituma

Copy
Iraani president Hassan Rouhani 29. mail Teheranis valitsuse istungil.
Iraani president Hassan Rouhani 29. mail Teheranis valitsuse istungil. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani välistas täna kõnelused Washingtoniga, kuni USA hakkab normaalselt käituma.

«See pool, kes on lahkunud läbirääkimiste laua tagant ja lepingu jalge alla trampinud, peab hakkama normaalselt käituma,» ütles Rouhani televisioonis edastatud kõnes. «Kui vaenlane mõistab, et nende valitud tee on vale, saabub päev, mil istuda laua taha ja kõik probleemid lahendada.»

USA välisminister Mike Pompeo ütles eile, et USA on valmis «eeltingimusteta» kõnelusteks Teheraniga, kuid esitas siiski tingimuse, öeldes, et iraanlased peavad esmalt tõestama, et nad käituvad normaalse riigina. 

Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Abbas Mousavi oli juba enne Rouhani kõnet välistanud läbirääkimised Washingtoniga samasuguse sõnumiga. 

«Härra Pompeo rõhuasetus maksimaalse surve avaldamisest Iraanile peegeldab sama eksliku käitumise jätkumist, mida tuleb korrigeerida,» lisas kõneisik.

Ühendriigid lahkusid mullu mais Iraani tuumaleppest ja kehtestasid hiljem samal aastal islamivabariigi suhtes karmid majandussanktsioonid. 

Välisministri pakkumine oli siiski Trumpi administratsiooni esimene reaalne ettepanek kõnelusteks pärast viimase aja suhete eskaleerumist.

Pompeo sõnul jätkavad Ühendriigid jõupingutusi, et anda «fundamentaalne tagasikäik islamivabariigi ja selle revolutsiooniliste vägede pahaloomulisele tegevusele». 

Ehk teisisõnu ei kavatse Ühendriigid loobuda oma «maksimaalse surve» kampaaniast Iraanile. 

Pompeo ise sõnastas mullu 12 nõudmist, mis tema sõnul on Teheranil vaja täita uue kokkuleppe saavutamiseks Ühendriikidega. Need puudutasid pea kõiki Iraani tuumaprogrammi aspekte ning seda, mis Washington nimetab halvaks mõjuks piirkonnale. 

Washington on seejärel taaskehtestanud sanktsioonid ning viis läinud kuul Iraanist lähtuvale ohule viidates piirkonda lennukikandja lahingurühma koos pommitajatega ning on teatanud 1500 lisasõduri regiooni saatmisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles