Sudaani pealinnas hukkus kokkupõrgetes üheksa meeleavaldajat

Copy
Korrakaitsjad Sudaani pealinnas Hartumis.
Korrakaitsjad Sudaani pealinnas Hartumis. Foto: Ashraf Shazly / AFP / Scanpix

Täna hommikul hukkus Sudaani pealinnas Hartumis üleminekuvalitsuse korraldatud operatsioonis üheksa protestijat. Üleminekuvalitsuse sõnul oli operatsiooni eesmärgiks eemalda protestijate laagri lähedal asunud kurjategijad. 

Protestijad süüdistasid Sudaani ajutist militriseeritud üleminekuvalitsust tahtlikus rünnakus eesmärgiga protestijad laiali ajada. Üleminekuvalitsuse sõnul viibisid protestijate laagri lähedal kurjategijad, kes olid operatsiooni tegelikeks sihtmärkideks.

Opositsiooni arstide kommitee sõnul hukkus rünnakus üheksa inimest. Sõjaväe esindaja Shams El Din Kabbashi sõnul operatsioon protestijatele mingit ohtu ei kujutanud. Kabbashi sõnul oli operatsooni eesmärk eemaldada kriminaalid, kes kaoses protestijate sekka pagesid.

Sõjavägi on valmis jätkama läbirääkimisi ning lõppeesmärgiks on leida poliitiline lahendus, lisas Kabbashi.

Sudaani meeleavaldaja pealinnas sõjaväe teed tõkestamas.
Sudaani meeleavaldaja pealinnas sõjaväe teed tõkestamas. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP / SCANPIX

Sudaani armee kukutas aprillis pärast nädalaid kestnud meeleavaldusi riigi pikaajalise juhi Omar al-Bashiri. Kuid meeleavaldajate ja Sudaani üleminekuvalitsuse läbirääkimised valitsuse režiimi ja Sudaani tuleviku üle ei ole seni vilja kandnud.

Üleminekuvalitsus on pakkunud protestijatele võimalust luua valitsus tingimusel, et ülemekuperioodi ajal on kontroll sõjaväel. Protestijate eesmärk on luua kodanike juhitud valitsus ning üleminekuperioodil juhtida Sudaani 40 millionit elaniku demokraatia poole. 

Detsembris alguse saanud protestide tuumaks on Sudaani kaitseministeerium. Tuhandeid protestijaid on ministeeriumi lähedal laagreid püsti seadnud. 

Briti saadik Hartumis, Irfan Siddig, kirjutas Twitteris: «Sellisele rünnakule ei ole vabandust. See. Peab. Lõppema. Kohe.» Siddig'i sõnul kestis relvade paukumine üle tunni aja.

Ameerika saatkond on samuti üleminekuvalitsuse rünnakut kritiseerinud. «Vastutus on üleminekuvalitsusel. Üleminekuvalitsus ei suuda vastutustundlikult Sudaani rahvast juhtida,» seisab saatkonna Twitteris. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles