Pompeo ärgitas Hollandit võtma Hiina suhtes ranget joont

Copy
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) ja Hollandi välisminister Stef Blok esmaspäeval Haagis ühisel pressikonverentsil.
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) ja Hollandi välisminister Stef Blok esmaspäeval Haagis ühisel pressikonverentsil. Foto: REMKO DE WAAL / AFP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo survestas esmaspäeval Hollandit järgima Ühendriikide jäika joont Hiina suhtes ajal, kui Hollandi valitsus valmistub 5G võrgu rajamise õiguste enampakkumiseks. 

Pompeo ütles pärast kohtumist Hollandi välisministri Stef Blokiga, et nad arutasid muu hulgas «muresid seoses taristu ja 5G võrgu tehnoloogiaga». 

5G internetivõrgustikud on üks peamisi lahingutandreid USA-Hiina kaubandussõjas. Holland ja veel mitu Euroopa riiki paneb lähikuudel 5G võrkude õigused enampakkumisele. Telekomioperaatorid sõlmivad samal ajal tehnoloogiapakkujatega lepinguid uue tehnika ostmiseks. 

USA kongress võttis 2018. aastal vastu seaduse, mis keelab maailma suurimal võrgutehnika tootjal Huaweil müüa tehnikat USA valitsusasutustele ja alltöövõtjatele.

«Me oleme öelnud selgelt: meie palve on, et meie liitlased, partnerid ja sõbrad ei teeks midagi, mis ohustaks meie jagatud julgeolekuhuve või piiraks meie võimet vahetada tundlikku informatsiooni,» lausus Pompeo. «Sõbrad saavad rääkida üksteisega üsna ausalt ja meil oli täna võimalus seda teha.» 

Blok ütles, et Holland jagab Ühendriikide muresid, kuid ei ole veel oma 5G enampakkumise reegleid paika pannud. Nende reeglite väljatöötamisega tegeleb tema sõnul ekspertkomisjon. 

Pompeo külastas Haagi oma nelja riiki hõlmava Euroopa ringreisi kolmanda peatuspaigana. Hollandist sõidab ta esmaspäeval edasi Suurbritanniasse, kus saadab USA presidenti Donald Trumpi riigivisiidil. 

USA valitsus on kuulutanud Huawei ohuks riigi julgeolekule, sest kahtlustab, et Peking kasutab telekomiettevõtet luuretööriistana. Ta on otsustanud piirata Ühendriikide firmade äritegevust Huaweiga ning on ärgitanud ka liitlasi piirama ettevõtte 5G tehnoloogia kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles