Üleskutse: tehke midagi, et valitsus mõistaks! (7)

Postimees
Copy
Foto: Ekraanitõmmis

Eesti Arstide Liidu president Jaan Sütt kritiseerib valitsuse otsust langetada alkoholiaktsiisi. Tema sõnul suurendab kavandatud maksulangetus alkoholist põhjustatud haiguste ja vigastuste ravi kulusid veelgi. 

«Kolm aastat tagasi saavutasime üheskoos midagi olulist – töölepingu seaduse muudatuste peatamise, mis oleks oluliselt halvendanud meie töötingimusi. Täna pöördun teie poole, sest valitsus on sõlminud poliitilise kokkuleppe alkoholiaktsiisi langetamiseks, et peatada piirikaubandus,» kirjutab Sütt sotsiaalvõrgustikus Facebook.

«Meditsiinitöötajatena me teame, kui palju lisatööd alkohol meile annab. Eelmisel aastal kulus 50 miljonit eurot haigekassa raha alkoholist põhjustatud haiguste ja vigastuste ravimiseks. Plaanitav 25-protsendiline aktsiiside langetamine suurendab seda kulu veelgi. Hinnanguliselt lisandub 150 surmajuhtumit,» lisab Sütt.

Ta jätkab: «Eduka alkoholipoliitika aluseks on seisukoht, et seoses elatustaseme kasvuga ei tohi alkoholi kättesaadavus paraneda. Selleks tuleb samas tempos tõsta ka alkoholi hinda. 2017. aasta aktsiisitõusu on tänaseks sisuliselt nullinud elujärje pidev paranemine. Mingit vajadust aktsiisi langetada enam ei ole.»

«Kõige jaburam on see, et valitsus tunnistab ise ka, et selle otsusega tulud riigikassasse ilmselt hoopis vähenevad! Teiste riikide kogemus alkoholiaktsiisi langetamisega on näidanud, et ka piirikaubandus ei kao. Eesti plaanist innustatuna plaanib Läti oma aktsiise langetada, seega piirikaubandus Eesti ja Läti vahel jääb. Aktsiisitulude kasvuks on ainult üks võimalus – rahvas peab hakkama rohkem jooma,» seisab arsti kirjutises.

«Poliitiline toiduahel toimib vääramatult ja alkoholitootjate poolt kinni makstud poliitikud täidavad oma ülesandeid. Täna seisan koos kümmekonna alkoholitootjaga riigikogu rahanduskomisjoni ees. Minu häälest üksi jääb väheks,» märgib Sütt.

Sütt pöördub viimaks lugejate poole: «Jagage seda postitust ja tehke midagi, et valitsus mõistaks!» Postituse lõpus on üleskutse veel ära märgitud teemaviitena «kainemõistus». 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles