Küsija suu pihta lüüakse: narkoärikas küsis kohtult kergemat karistust, kuid sai hoopis aastaid juurde (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Tauris Päll Harju maakohtus.
Tauris Päll Harju maakohtus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Harju maakohus tegi aprillis otsuse, millega mõistis Mustamäe garaažis 25 kilo kanepi ja kilo kokaiiniga vahele jäänud Tauris Pällile 10-aastase vanglakaristuse. Selle aga otsustas süüdimõistetu apelleerida, lootuses oma karistust vähendada.

Läks aga teisiti, sest Tallinna ringkonnakohus otsustas Pällile senise 10 aasta asemel mõista karistuseks hoopis 14 aastat.

Süüdistuse järgi üüris Päll Tallinnas Mustamäel spetsiaalselt marihuaana hoiustamiseks garaaži, kust 2018. aasta augustis hiiglaslik kogus marihuaanat ka avastati. Lisaks oli mees vahetult enne kinnipidamist ostnud ühe kilo ülipuhast kokaiini.

Tema poolt käideldud narkootilistest ainetest oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks 45 838 inimesele. Leitud ainete tänavamüügiväärtus oleks olnud kokku ligikaudu 650 000 eurot.

Harju maakohus leidis, et Päll ei pannud kuritegu toime suure varalise kasu saamise eesmärgil ning mõistis mehe selles süüdistuses õigeks. Selle peale esitas prokuratuur kõrgema astme kohtule vaide, mis ka rahuldati ning ringkonnakohus mõistis Pälli selles süüdi.

Kohus selgitas, et suure varalise kasu saamise eesmärk kujutab endast süüteokoosseisu subjektiivset tunnust, mis iseloomustab toimepanija käitumise sihte ja näitab kavatsetust narkootilise aine edasise käitlemise suhtes. «Seega pole tähtis, kui suure varalise kasu süüdistatav narkootilist ainet käideldes tegelikkuses sai ja kas tema poolt soovitu realiseerus, vaid kui suurt varalist kasu ta taotles,» märkis ringkonnakohus.

Oma vaide esitas karistuse suuruse osas ringkonnakohtule ka Tauris Päll ise, märkides, et on nõus veidi üle sanktsiooni keskmist määra jääva karistusega ehk kuue aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega.

Kuna ringkonnakohus tühistas Pälli õigeksmõistmise suure varalise kasu eesmärgi paragrahvi järgi ning mõistis ta selles süüdi, siis pidi kohus lähtuma raskema süüdistuse keskmisest sanktsiooni määrast. Seetõttu mõistis kohus Pällile hoopis aastaid juurde ning vangis tuleb kurjategijal veeta senise 10 aasta asemel hoopis 14 aastat. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles