Blogi: Ratas selgitas, miks Mart Helme sobib ministriametisse (40)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Tänases riigikogu infotunnis kaitses peaminister Jüri Ratas korduvalt valitsuse siseministri, konservatiivide juhi Mart Helme öeldut esmaspäevasel umbusaldamisel

Nimelt väitis Mart Helme esmaspäeval riigikogus, et Marti Kuusiku naisele esitas küsimusi ka Jüri Ratas ise. Ratas kinnitas täna, et tema polnud küsitleja rollis, küll aga jättis ta vastamata parlamendisaadikute küsimustele, kes endise väliskaubanduse- ja IT-ministri Marti Kuusiku abikaasale telefoni teel küsimusi esitas. 

Suurima opositsioonierakonna esindaja Urmas Kruuse küsimusele, kas peaminister Ratas ei näe probleemi siseminister Helme käitumises, riigikogu ees valetamises, toonitas Ratas, et igasugune valetamine on halb ning seda ei saa tolereerida. «Kui me eksime, siis tuleb ennast parandada,» sõnas ta. Ratas tsiteeris ka Mart Helme esmaspäeval öeldut: «Tõenäoliselt eksisin ja vabandan Jüri ees.»

Ratas toonitas, et ei kiida heaks selliseid telefonikõnesid, kus üks osapool, kannatanu, on selge rünnaku all. «See ei olnud minu initsiatiiv. Ma tulin, kui see kõne oli juba peal, teisest ruumist sinna tuppa sisse. Nii et ma ei kiida seda heaks, ma ei pea seda õigeks.» 

«Eksida võime kõik ja eksimine on inimlik, kui seda tunnistad ja ütled, et siin tegin vea.»

Sotsiaaldemokraat Riina Sikkut uuris, mitu korda võib siseminister tunnis eksida, et ta oleks usaldusväärne, sobiv oma ametit täitma? «Eksida võime kõik ja eksimine on inimlik, kui seda tunnistad ja ütled, et siin tegin vea. Minu meelest seda Mart Helme ju ka tegi ühele väga konkreetsele küsimusele vastates, mida mitmeid kordi siit saalist küsiti. Ta ütles lõpuks, et jaa, ma vabandan, et ju ma mäletasin seda siis valesti, teistmoodi, ja ta korrigeeris ennast,» vastas Ratas. 

Endine peaminister, reformierakondlane Taavi Rõivas märkis, et muudkui usutakse EKRE muutumisse. «Nägime esmaspäeval, et pole nad muutunud grammigi. Kui üldse, siis käredamaks ja veel rohkem poliitilist kultuuri lõhkuvamaks,» sõnas ta, lisades, et see,  mida esmaspäeval nähti, polnud küsimus retoorikast või sõnakasutusest, vaid valetamine riigikogu kõnepuldist, samuti nähti riigikogu liikmete ähvardamist. «Ärge tahtke, et mu sõnad hakkavad teoks saama. Ärge tahtke! Kui väga tahate, võite haiget saada – mine tea, mis võib juhtuda. Ärge tahtke!» ütles Helme esmaspäeval riigikogu liikmele Jürgen Ligile vastates

Rõivas pidas prestendendituks, et siseminister,  kes pääseb ligi ka infole käimasolevate kriminaalasjade kohta teatas EKRE endise väliskaubanduse- ja IT-ministri Marti Kuusiku perevägivallakahtlustusi puudutava kriminaalasja kohta, et seda kriminaalasja pole olemas ning hiljem möönis, et kriminaalasi küll on, aga kriminaalasjast on õhk välja lastud ja ta on läbi kukkunud.

«Minule on öelnud mitu korda Mart Helme, et ma kuidagi ei küsi, ma kuidagi ei sekku, ma ei astu ühtegi sammu selle menetluse raames. Ja nii peabki olema. Ja minu meelest see ka tema enda ülekinnitus, et ta seda ei tee, näitab seda, et ta suhtubki väga tõsiselt. Uurimisorganid saavad teha iseseisvalt oma tööd, milleks nad on kutsutud.» Ratas kinnitas, et kriminaalasi selles menetluses hetkel käib. 

«Tõsi, opositsioonist tulla koalitsiooni on keeruline, aga ühel hetkel üleminekuperiood peab lõppema.» 

Tänases riigikogu infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas vastas küsimustele Mart Helme, riigi eelarvestrateegia, usalduse, riigijuhtimise, initsiatiivi, valitsusliikmete ametisse sobivuse, valitsusjuhi rolli, Eesti suundumuste, ühiskonna sidususe, EKRE retoorika ning riikliku julgeoleku kohta. Majandus- ja taristuminister Taavi Aas vastas küsimusele eelarvestrateegia investeeringute kohta.

Loe lähemalt blogist! 

Tagasi üles