Sotsid esitasid plaani teaduse- ja arendustegevuse rahastuse suurendamiseks (7)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Teadlaste leinamarss.
Teadlaste leinamarss. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotsiaaldemokraadid esitasid riigikogule eelnõu teaduse- ja arendustegevuse finantseerimise suurendamiseks ühe protsendini SKPst. 

Riigikogu juhatuse otsusega võeti menetlusse riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esitatud eelnõu, mis tagab riigipoolse teadus- ja arendustegevuse (TA) finantseerimise tasemel üks protsent SKPst. 

Teaduse rahastamise protsendi suurendamine toimuks järk-järgult. Seadusemuudatuse järgi oleks teadus- ja arendustegevuse finantseerimise määr 2020. aastal 0,83; 2021. aastal 0,92 protsenti ning 2022. aastal üks protsent SKPst. 

Muudatus läheks riigile täiendavalt maksma 2020. aastal 34,4 miljonit; 2021. aastal 63,5 miljonit ning 2022. aastal 92,1 miljonit eurot. 

Ettepaneku järgi jõustuks seadus 2020. aasta 1. jaanuaril. 

Toonitatakse, et mahajäämus teadus- ja arendustegevuse rahastamisel pidurdab Eesti liikumist teadmistemahuka majanduse poole. «Teadlaste tööturg on rahvusvaheline ning piiratud teadus-ja arendustegevuse rahastamine sunnib Eesti teadlasi lahkuma parema teadus- ja arendustegevuse rahastusega riikidesse.»

19. detsembril 2018 sõlmisid erakonnad, tööandjate esindusorganisatsioonid ning teadlaskonna esindajad ühiskondliku kokkuleppe Eesti teaduse ja innovatsiooni arengu kindlustamiseks, millele allakirjutanud lubavad toetada teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni avaliku sektori rahastamise tõstmist protsendini sisemajanduse koguproduktist ning edasist hoidmist vähemalt samal tasemel.

Lepiti kokku, et 2019. aastal nähakse riigieelarve strateegias ette sihttasemeni jõudmine kolme aasta jooksul võrdsete summade lisandumisega. Paljude osapoolte seas kirjutasid leppele alla ka Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas, Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, Reformierakonna esimees Kaja Kallas ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski. EKRE esimees loobus allkirjastamisest põhjusel, et tarvis on seada ambitsioonikam eesmärk.

Riigi eelarvestrateegia kinnitanud Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsus jätab teaduse- ja arendustegevuse praegusele tasemele, milleks on 0,71 protsenti SKTst. Tõsi, peaminister Jüri Ratas lubas sügisel olukorra uuesti üle vaadata. 

Eelnõu juhtivkomisjon on kultuurkomisjon. Kultuurikomisjoni esimees on Aadu Must (Keskerakond), aseesimees Heidy Purga (Reformierakond). Teised liikmed on Helle-Moonika Helme (EKRE), Signe Kivi (Reformierakond), Viktoria Ladõnskaja-Kubits (Isamaa), Katri Raik (SDE), Mihhail Stalnuhhin (Keskerakond), Jaak Valge (EKRE), Kristina Šmigun-Vähi (Reformierakond). 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles