Suri Meistrite liigale aluse pannud rootslane

Postimees Sport
Copy
Lennart Johansson
Lennart Johansson Foto: Jesper Zerman / imago images / Bildbyran

Eile lahkus meie seast 17 aastat Euroopa jalgpalliliidu UEFA juhina töötanud rootslane Lennart Johansson.

Siit ilmast 89-aastasena lahkunud rootslane oli UEFA president 17 aastat, juhtides organisatsiooni ka 1992. aastal, mil Eesti jalgpalliliit astus Euroopa jalgpallipere liikmeks.

«Johansson viis UEFA ühest ajastust teise: tema presidendiks oleku ajal kasvas Euroopa jalgpall 19 riigi võrra ja suurenes väiksemate alaliitude roll; loodi UEFA Meistrite liiga kontseptsioon, mis muutis tegelikult kogu maailma sporti; meeste EM-finaalturniiril osalejate arv kasvas 8-lt 16-ni, mis peegeldas sportliku taseme ühtlustumist ja andis võimaluse suuremal hulgal poolehoidjatel turniirile kaasa elada; märkimist väärib finantsstabiilsus ja jalgpalli väärtuste hoidmine,» meenutas EJLi president Aivar Pohlak.

«Eestiga seonduvalt oli Johanssonil oluline roll 1996. aastal Tallinnas ära jäänud MM-valikmängu Eesti - Šotimaa uuesti pidamises, mis oli õiglane lahendus, kuid mis toona polnud kaugeltki iseenesest mõistetav,» lisas Pohlak.

Lennart Johansson sündis 5. novembril 1929 Stockholmi eeslinnas Brommas. Aastatel 1984-1991 oli ta Rootsi Jalgpalliliidu ja aastatel 1990-2007 UEFA president, hiljem UEFA aupresident.

Laupäeval A. Le Coq Arenal peetav Eesti - Põhja-Iirimaa EM-valikmäng algab Johanssoni mälestuseks leinaseisakuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles