TehnoTurg-T: uus süsteem TeloPTT PoC on põhimõtteline muudatus raadioside ja vormikaamerate maailmas

Copy
Foto: Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ

TehnoTurg-T Raadiosidekeskuse spetsialist Taavi Jõgeva toob välja viimased uuendused raadioside seni üpris muutumatuna näivas maailmas, selgitab, miks on uus süsteem TeloPTT PoC maailmatasemel tipptehnoloogia viimane sõna ja tutvustab Telo Systemsi uue generatsiooni vormikaameraid. Ühtlasi selgitab ta eluliste näidete abil, kuidas uus raadiosidesüsteem kasutajate elu oluliselt lihtsamaks ja operatiivsemaks muudab.

Tavaline olukorrakirjeldus turvasektorist, kus turvatöötajad kasutavad TeloPTT PoC terminale: uus süsteem võimaldab näiteks valveekipaaži objektile jõudes video-live-ülekande dispetšerile, kes siis saab vastavalt olukorrale reageerida. Näiteks kui nende vastutuspiirkonnas on toimunud loata sisenemine. Dispetšer määrab rakenduses antud ala perimeetri ning TeloPTT PoC terminalidega varustatud turvatöötajad kuvatakse automaatselt dispetšerile nähtaval kaardil. Kuna tal on olukorrast ja ekipaažidest täpne ülevaade, saab ta kiiresti ja efektiivselt suunata üksused olulistesse punktidesse. Turvatöötaja jõuab defineeritud alale ja dispetšer saab sellest kohe teavituse. Olukord lahendatakse kiirelt. Samuti salvestab dispetšersüsteem kõik video ja kõne logid, mida saab vajadusel hiljem tõendusmaterjalina kasutada.

Või näide teisest valdkonnast nõrkvoolupaigaldajatega, kus tehnikud või automaatikud kasutavad TeloPTT PoC terminale: töötaja suundub kliendi juurde, kellel on probleem läbipääsusüsteemiga. Kohale jõudes avastab tehnik, et ükski kaabeldus pole markeeritud. Ta paneb tööle PoC terminali kaamera ning loob videosilla paigaldajaga, kes teda efektiivselt juhendada saab.

Foto: Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ

TeloPTT PoC terminalid töötavad kõikjal, kus levib mobiilne internet või WiFi

Uus raadiosidesüsteem TeloPTT PoC on põhimõtteline muudatus tehnoloogia arengus. See süsteem ei eelda enam kogu tugijaamade infrastruktuuri ülesehitamist nagu klassikalise raadioside puhul, vaid kasutatakse olemasolevat mobiilsidevõrku, olgu selleks siis 2G, 3G, 4G, LTE või WiFi. See omakorda tähendab, et levi on piiramatu, ka riigipiirid ei takista.

 

Uuendus toob kaasa mitmed olulised lisavõimalused

1.Lihtne ja kiire positsioneerimine. Juhtimiskeskus või dispetšer näeb, kus meeskonnaliikmed reaalajas asuvad.

2.Seadmetel ka geo-fencing-funktsioon, mis tähendab, et dispetšer või juht või isik, kellel on vastavad õigused määratud, saab suhelda valitud konkreetse piirkonnaga, valides selleks perimeetri. Dispetšer näeb ka, kui keegi lahkub/saabub piirkonda.

3.Video-foto andmeedastus. See tähendab, et PoC terminal võimaldab reaalajas edastada pilte ja videot. Reaalajas videoedastus võimaldab dispetšeril juhttarkvaras näha sama pilti, mida näeb terminali kasutaja kohapeal. See võib olla abiks nii tehnikutele kui ka tõendusmaterjaliks turvatöötajale. Võimalus on kasutada kaamerat ka QR-koodi lugemiseks, kulleritel ka kliendilt allkirja võtmiseks jne. Võimalusi on siin peaaegu lõputult.

4.Võimekus juhtida ja monitoorida tööstusautomaatikat.

5.Integratsioon juba olemasoleva, näiteks turvatarkvara või tehase juhtimissüsteemiga.

6.Rakenduse kaudu saab teha ka tavalisi telefonikõnesid.

Taavi Jõgeva toob näite teehooldusest, kus kasutatakse TeloPTT PoC terminale. Terminalide positsioneerimisrakendus on API (Application Programming Interface – rakenduste programmeerimisliides) kaudu seotud mõne populaarse kaardirakendusega (nt Waze). Kaardirakenduses kuvatakse teehooldusmasinate asukoht rakenduse kasutajale, kuid lisaks näeb seda tööarvutist (nutiseadmest, tahvelarvutist) ka hooldusjuht, kes omab kohest ülevaadet masinapargist ja nende asukohast.

Juhtimistarkvara

Antud süsteemil on mugav ja lihtne brauseripõhine juhtimistarkvara, mis võimaldab sisse logida igast seadmest – nii telefonist, tahvlist kui ka arvutist. See muudab jälgimise ja juhtimise mugavamaks ning operatiivsemaks.

Vastupidav ja töökindel süsteem

Tegemist on professionaalsete ja väga korralike tööriistadega, need ei aegu ega ei purune. Katki lähevad nad reeglina väga kõrgelt kukkudes, mõne sõidukiga üle sõites või uputades söövitavasse ainesse – õnnetusi ikka juhtub.

Seadmed vastavad standarditele IP 54 kuni IP67, kusjuures IP 67 tähendab veekindlsut 1m sügavuses 30minutit.

Kehakaamerad

Telo Systems on kehakaamerate ehk vormikaamerate segmendis üks innovatsiooni vedurites ja on konkurentides alati paar sammu ees. Kehakaamerad leiavad aina enam kasutust korrakaitseüksuste, kui ka tuletõrjujate ja turvameeste varustuses. Kehakaamera tagab asitõendid hilisemaks menetlusprotsessi lihtsustamiseks või olukorra analüüsiks. Lisaks on võimalik kehakaameraid kasutada olemasolevate raadiosaatjatega integreeritult.

TeloSystemsi valikusse jäävad lihtsamad kehakaamerad, mis salvestavad video ainult mälukaardile (Telo Systems T2 RadioCam) ja mida on võimalik kasutada ka raadiosaatjate valjuhääldina/mikrofonina. Kuid leidub ka mudeleid, millel on GPS positsioneerimise tugi (juhtimiskeskus näeb kaardirakendusel, kus kehakaameraga varustatud töötaja asub), reaalajas voogedastamine (võimaldab juhtimiskeskusesse edastada reaalaja pilti, samaaegselt salvestatakse video ka mälukaardile), öörežiim ning töötab 2G/3G/4G/LTE või Wi-Fi võrgus (Telo Systems T7S LTECAM). Viimane võimaldab kokkuhoida videofailde eksportimiseks või improtimiseks kuluvat aega ja optimeerida seadmete haldamist.

Kehakaamerate käivad kaasas ka lai valik lisavarustust nagu erinevad kinnitused, kaablid raadiosaatjatega ühendamiseks ning laadimis/andmeedastus dokk. Asitõendite haldamise süsteem - Digital Evidence Management System on varustatud 4TB mäluga, 8-dokipesa, LCD puutetundliku ekraaniga. Internetiühenduse tugi võimaldab opereerida nii ühe kui mitme dokiga, mis viib videofailide haldamise uuele tasemele, seadmed võimaldavad kaugelt autoriseeritud ligipääsu, kui ka erinevate ligipääsude seadistamist kasutajale.

Vasakul: Telo Systems T7S kehakaamera
Paremal: Digitaalne asitõendite haldamise süsteem
Vasakul: Telo Systems T7S kehakaamera Paremal: Digitaalne asitõendite haldamise süsteem Foto: Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ

Mis on Ctrl+Sky™ ja kas seda on ka Eestis vaja?

Droonid on tore mänguasi nii lastele, kui ka töövahend geoteetidele,  fotograafidele, ehitajatele, politseile jne. Järjest intensiivsemalt kasutatkse droone ka narkokaubanduses, sõjaliste rünnakute-, tööstusspionaazi- ja diversiooni aktide korraldamisel. Isegi suure gabariidiline  droon on silmale pea nähtamatu juba 100 m kauguselt. Arvestades, tänast optika arengut on võimalik ka paarisaja meetri kauguselt A4 paberil olevat teksti lugeda,  lisaks on ka droonide kandevõime piisavalt suur, et kasvõi paarikilost kandamit üle piiri vedada.  Ctrl+Sky™ on militaarklassi droonituvastus- ja neutraliseerimissüsteem, mis kombineerides omavahel videojälgimist, 3D radari, RF- ja akustilisi sensoreid muudab kõik droonid nähtavaks. Arvestades planeeritavaid kärpeid Eesti idapiiri ehitusel, tuleb seal betoon asendada innovatsiooniga.

Ettevõttel üle veerandsaja aasta valdkonnaspetsiifilisi kogemusi ja taskud täis teadmisi

TehnoTurg-T Raadiosidekeskus OÜ ehk lühidalt TehnoTurg on üle 25 aasta tagasi loodud Eesti ettevõte ja oma valdkonnas võtmetegija juba aastaid. Meie põhitegevuseks on raadiosaatjate ja nende lisavarustuse jae- ja hulgimüük. Sellel suunal on viimastel aastatel võimsalt välja kujunenud projektimüük ja valdkonnaspetsiifiline täisteeninduse võimekus.

Raadiosidesektoris suudame pakkuda lahendusi alates matkajatest kuni suurte süsteemsete lahendusteni tehastes ja riigisektoris. Uute valdkondadena pakume raadioside baasil töötavaid telemeetria lahendusi ja maailma tipptasemel Ctrl+Sky™ droonituvastamise ja neutraliseerimise süsteeme.

Pakume Eestis ainsana raadioside täisteenust, mis hõlmab endas lisaks professionaalsete seadmete müügile väga tugevat järelteenindust, mille hulka kuuluvad muu hulgas seadistamine, hooldamine, nõustamine jm. Kliendi vajadus on meile esmatähtis, sellest lähtume kogu ülejäänu ülesehitamisel.

 

Taavi Jõgeva,TehnoTurg-T Raadiosidekeskuse spetsialist:

“Me ei jäta klienti oma seadmepargiga üksi – nõustame, abistame ning hooldame ja seadistame süsteeme kogu koostööperioodi jooksul. Kui me räägime üleüldiselt TehnoTurg-T pakutavatest lahendustest, siis on meil kuni tänaseni üleval süsteeme, mis on töös alates ettevõtte algusaegadest. Teisest küljest garanteerib töökindluse meiepoolne tugi.”

Copy
Tagasi üles