USA esindajatekoja luurekomitee juht hoiatab Moskva uue sekkumise eest

BNS
Copy
USA esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff.
USA esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff. Foto: AFP/SCANPIX

Vene võimud üritavad suure tõenäosusega 2020. aastal taas sekkuda USA presidendivalimistesse, ent sedapuhku uuel viisil libavideote abil, vahendas meedia esindajatekoja luurekomitee demokraadist esimehe Adam Schiffi sõnu.

«Venelased ilmselt arvavad, et täiesti varjamatult tegutsedes on vastulöögiga seotud risk liiga suur,» lausus Schiff eile välissuhete nõukogule.

«Kuid on ka muid viise tekida tõenäoliselt suurt kahju kui häkkerirünnakud ja varastatud materjalide avaldamine,» märkis kongresmen Ameerika Hääle teatel.

Schiff  kinnitas, et teda ennast teevad murelikuks võimalikud videovõltsingud, nõndanimetatud süvavõltsingud, mida saab suhtlusvõrgustikes kiiresti levitada.

Ta oletas, et hoolikalt läbimõeldud võltsvideod võivad osutuda «erakordselt hävituslikuks ja mõjukaks». Oht suureneb, sest kui video valmistada kvaliteetselt, võib olla raske selle võltsitust tõestada ja allikat leida, tunnistas ta.

«Avalikkus pannakse kahtlema. Te ei saa kunagi täielikult vabaneda pikaajalisest mainekahjust, kui selle külge saate,» arvas kongressi liige.

«Ma ei kujuta ette midagi demokraatiat rohkem söövitavat kui keskkond, kus keegi ei saa enam kinnitada, mis on tõene.»

Esindajatekoja luurekomitee korraldab «süvavõltsingute» kuulamised 13. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles