Külasepa poeg, kes julgustas rahvast sõnumiga «Minge üles mägedele!»

Copy
Mees nagu orkester: Karl August Hermann oli nelja laulupeo üldjuht, keeleteadlane, ajakirjanik ja helilooja.
Mees nagu orkester: Karl August Hermann oli nelja laulupeo üldjuht, keeleteadlane, ajakirjanik ja helilooja. Foto: Tartu linnamuuseumi fotokogu

Kui laulupeotraditsioon 1869. aastal alguse sai, sooviti, et edaspidi hakkaksid üldlaulupeod toimuma iga viie aasta tagant. See soov ei täitunud. Teine ülemaaline üldlaulupidu sai võimalikuks alles kümne aasta pärast. Hiljaks jäänud peoluba ja Vene-Türgi sõda ei andnud võimalust seda varem korraldada.

Teisel üldlaulupeol seisis suure ühendkoori ees Karl August Hermann. Esimese peo üldjuht Jannsen kuulus küll peokomiteesse, kuid kooride ette ta enam ei astunud. Kes oli too 28-aastane lauluvägede juhataja, kellelt oli peokavas juba kolm tema enda loodud laulu?

Külasepa poeg Karl August Hermann Põltsamaa lähistelt oli siia ilma sündides kaasa saanud palju vaimuandeid. Algkoolipõlves Annikveres ja Põltsamaal tõmbas teda magnetina muusika. Ta sai selle ise kätte koolitoa orelist, kooris lauldes ja puhkpilliorkestris mängides. Ta oli suur iseõppija. Sel aastal, kui Tartus toimus suur laulupidu, olnud sel koolipoisil juba enda loodud laul olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles