Ministeerium: e-residentsus ja rahapesu tõkestamine ei ole vastuolus

BNS
Copy
e-Residentsus
e-Residentsus Foto: «Reporter» / Kanal 2

Rahandusministeeriumi hinnangul ei ole e-residentsuse programm ja rahapesu tõkestamise karmistuvad reeglid omavahel vastuolus.

«E-residentsuse programmi eesmärk on tuua Eestisse uusi e-residente, kes tarbivad Eesti e-teenuseid ning muu hulgas ajavad siin ka oma legaalset äritegevust,» selgitas ministeeriumi ettevõtluse ja arvestuse osakonna juhataja Toomas Vapper BNS-ile. «Rahapesu tõkestamise reeglite eesmärk on takistada Eesti majandusruumi ärakasutamist illegaalseks tegevuseks, sealhulgas rahapesuks,» ütles Vapper.

Teisipäevasel pangaliidu küberturvalisuse ümarlaual rääkis LHV küberturvalisuse juht Tiit Hallas, et e-residentsuse programm on praegusel kujul vastuolus rahapesu tõkestamise reeglitega.

«E-kodanike programm ja sellega seotud ootused oma tänasel kujul on pankade jaoks selges vastuolus rahapesu tõkestamise reeglitega – rahapesu vastane võitlus eeldaks, et siinsed pangad võtaksid jutule pigem vähem välisriikide kodanikke ja ideaalis pigem neid, kel on ette näidata selge seos Eestiga,» märkis Hallas ümarlaual.

«Legaalse äri ligimeelitamise ja mittelegaalse äri tõrjumise kokkupuutealas on tegemist subjektiivsete hinnangutega, kus võib tekkida mõningaid raskusi otsuste ühele või teisele poole kaldumisega, ent seetõttu ei saa neid kahte asja veel omavahel vastuolus olevaks lugeda,» kommenteeris Vapper.

Tema hinnangul on need pigem sama eesmärgi kaks eri tahku ja on oluline, et nende praktiline rakendamine toimuks ühelt poolt mõistlikult, ent teisalt siiski eesmärgipäraselt.

Vapperi sõnul on e-residentsuse kaudu Eestisse legaalset äri ajama saabuvad kodanikud on väga teretulnud, aga kui potentsiaalse uue e-residendi puhul ei suudeta kummutada kahtlust tema äritegevuse legaalsuse osas, siis mitte.

«See tähendab, et ühelt poolt peavad pangad hästi aru saama eri tüüpi rahvusvahelisest ettevõtlusest, sealhulgas ka tehnoloogiaettevõtetest ja idufirmadest, ning teisalt e-residentsuse eestvedajad ja tehnoloogiaettevõtjad peavad oma tegevuses kindlasti arvestama rahvusvahelise rahapesu tõkestamise karmistuvate reeglitega,» ütles Vapper.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles