Estonian Cellist on saanud kasumimasin

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Estonian Celli finantsjuht Siiri Lahe tehase toodangu taustal.
Estonian Celli finantsjuht Siiri Lahe tehase toodangu taustal. Foto: Erik Prozes / Postimees

Oma esimestel tegevusaastatel ellujäämise nimel võidelnud haavapuitmassitehas Estonian Cell on raskustest üle saanud ning on teeninud viimastel aastatel korralikku kasumit.

Eelmisel aastal kasvas kasum 38 protsenti 15 miljoni euroni, teatas ettevõte. Estonian Celli finantsjuhi Siiri Lahe sõnul investeeritakse kogu kasum tootmismahu ja efektiivsuse kasvu. Ettevõtte käive kasvas 12 protsenti 90,5 miljoni euroni.

«Suurepärane müügitulemus saavutati peamiselt tänu erakordsetele arengutele turul,» selgitas Lahe. Tema kinnitusel on valitsuse otsus alandada elektri- ja gaasiaktsiisi energiaintensiivsetele ettevõtetele  toetanud Estonian Celli  konkurentsivõimelisust eksporditurgudel. «See annab meile lootust positiivse tulemiga lõpetada ka madalama müügihinna tingimustes,» lisas ta, viidates väga muutlikule puitmassi maailmaturu hinnale.

Kundas asuv Estonian Cell alustas tootmist 2006. aastal. Tehase ehitamine on läinud maksma kokku 195 miljonit eurot ja tegemist oli ühe suurema otseinvesteeringuga Eesti tööstusesse. Kasumisse jõuti alles 2014. aastal pärast mida on see hakanud jõudsalt kasvama. Tõsi, erakordse kasumi, 7,4 miljonit eurot saadi ka 2010. aastal, aga too kasum tuli tänu juhusele ehk konkurentide ebaõnnele.

Siis toimus Tšiilis maavärin, mis tähendas, et mitu sarnase tootega ettevõttet kadus turult ära ja kõikidel teistel õnnestus võtta ühekordset profiiti, kuna nõudlus ületas järsult pakkumist, mis kergitas toote hinda.

Koos omanikuga, kelleks on Austria pereettevõte Heinzel, investeeris ettevõte veel kümneid miljoneid efektiivsuse suurenemiseks ning viimased viis aastat on Estonian Cell näidanud väga ilusat kasumikasvu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles