Jaapani peaminister sõidab Iraani pingeid maandama

Copy
Jaapani peaminister Shinzo Abe.
Jaapani peaminister Shinzo Abe. Foto: AFP/SCANPIX

Jaapani peaminister Shinzo Abe kavatseb sõita järgmisel nädalal Iraani, teatasid neljapäeval võimud.

Uudisteagentuuri Kyodo andmeil oleks tegemist esimese taolise visiidiga 41 aasta jooksul. 

Tokyo loodab olla vahendajaks Washingtoni ja Teherani vahel. Ühe valitsusametniku sõnul on kohtumised Iraanis veel kooskõlastamisel, kuid kohaliku meedia andmeil peab Abe läbirääkimisi sealse kõrgeima liidri ajatolla Ali Khameneiga ja president Hassan Rouhaniga. 

Ajal, mil pinged Iraani ja Jaapani võtmeliitlase USA vahel on üha kasvamas, tegi Abe ettepaneku olla vahendajaks ning pidada otsekõnelusi Iraani liidritega. 

Oma maikuisel riigivisiidil Tokyosse märkis USA president Donald Trump, et on avatud läbirääkimistele Teheraniga, millest loeti välja nõusolek Jaapani peaministri plaaniga. 

Ühisel pressikonverentsil Trumpiga märkis Abe: «Sooviksin tihedas koostöös Jaapani ja USA vahel aidata leevendada praegusi pingeid Iraani ümbritsevas olukorras.» 

Jaapan ja Iraan on säilitanud head suhted, sest ressursinäljas Jaapan sõltub suurel määral Lähis-Ida naftast, kuigi Iraani osa selles moodustas mullu vaid 5,3 protsenti koguimpordist.

Iraani ja USA liidrid on hoogustanud sõnasõda sestsaadik, kui Trump 2016. aastal presidendiks valiti. 

Oma kampaanialubadust järgides viis Trump Ühendriigid mullu välja 2015. aastal sõlmitud võtmetähtsusega rahvusvahelisest Iraani tuumaleppest ja taaskehtestas Teheranile sanktsioonid. 

Sõnasõda ägenes, kui Washington määratles Iraani eliitüksuse revolutsioonikaardi terroriorganisatsioonina ning Teheran vastas sellele, nimetades Ühendriike terrorismi riiklikuks sponsoriks ja selle vägesid terrirrühmitusteks. 

Pärast seda, kui Washington viis Lähis-Ida piirkonda lennukikandja USS Abraham Lincoln lahingrühma, pommitajaid ja muud tehnikat, on kasvanud kartused, et sõnasõda võib kasvada üle relvakonfliktiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles