Endine Saksa medõde mõisteti 85 inimese tapmise eest eluks ajaks vangi

Copy
Niels Högel.
Niels Högel. Foto: EPA/Scanpix

Saksamaa kohus mõistis täna 85 inimese tapmise eest eluks ajaks vangi meditsiiniõena töötanud Niels Högeli.

Kohtunik Sebastian Bührmann nimetas Högeli toimepandut hoomamatuks. Tema sõnul ületab tapmiste hulk inimese kujutlusvõime piiri.

Praegu 42-aastane mees tappis juhuslikult valitud patsiente surmava süstiga ajavahemikus 2000-2005 ning tabati teolt.

Tegemist on enim inimesi tapnud sarimõrtsukaga Saksa sõjajärgses ajaloos. 

Saksa õigussüsteemis tähendab eluaegne vangistus enamasti 15 aasta pikkust vabaduskaotust, mida saab erijuhtudel pikendada. 

Ühe teooria kohaselt kutsus Högel patsientidel tahtlikult esile südamehäireid, et nad siis «päästa».  Kuid paljud katsed ebaõnnestusid ja patsiendid surid. 

Högel palus kolmapäeval ohvrite lähedastelt andestust oma «kohutavate tegude» eest. «Ma tahaksin siiralt vabandada kõige eest, mis ma teile aastate jooksul tegin,» ütles ta. 

Högel on pärast varasemaid süüdimõistmisi veetnud vangis juba kümme aastat.

Tegemist on tema kolmanda mõrvaprotsessiga tapmiste eest Oldenburgi ja Delmenhorsti linna haiglates. 

Politsei kahtlustab, et Högel tappis tegelikult üle 200 inimese, kuid kuna paljud patsiendid tuhastati ning süüalusel olid mälulüngad, siis ei saa selles kindel olla. 

Högel on tunnistanud üles 43 mõrva, kuid eitab viit. Järelejäänud 52 juhtumi puhul ta ei mäleta, kas ta patsientidega «manipuleeris» ehk süstis neile ohtlikke aineid või mitte. 

Kohtunik Bührmann väljendas hämmingut haiglapersonali «kollektiivse amneesia» suhtes. Högeli kolleegid Delmenhorstis hakkasid enda sõnul medõde kahtlustama, kuid Oldenburgis väidetavalt suurt Högeli käe all surnud patsientide arvu tähele ei pandud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles