Päästjaid usaldab 96 protsenti Eesti elanikest, valitsuse ja riigikogu maine poole madalam

BNS
Copy
Päästja.
Päästja. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Institutsioonidest usaldab päästeteenistust 96 ja politseid 87 protsenti elanikkonnast, selgub uuringust.

Kaitseministeeriumi tellitud uuringutulemustest selgub, et Eesti elanikest usaldab 96 protsenti päästeteenistust, 87 protsenti politseid, 78 protsenti kaitseväge, 73 protsenti Kaitseliitu ja 69 protsenti kohalikke omavalitsusi.

Presidenti usaldas 64, NATO-t 63, Euroopa Liitu 62, kohtusüsteemi 60, peaministrit 53, valitsus 52 ja riigikogu 50 protsenti Eesti elanikest.

Uuringu läbiviijad märgivad, et tavapäraselt pälvisid kõige vähem usaldust poliitilised institutsioonid, ent ka riigikogu ja valitsuse usaldusväärsuse saldo ehk usaldajate ja mitte-usaldajate osakaalude vahe on riigikogu valimiste järgset perioodi arvestades küllaltki kõrge.

Päästeteenistuse, politsei- ja piirivalve, Euroopa Liidu ja kohalike omavalitsuste vastu on eestlaste ja muust rahvusest vastajate usalduse erinevus suhteliselt väike. Samas NATO, kaitseväe, Kaitseliidu ja presidendi puhul on erinevused suured.

Kui eestlastes usaldas kaitseväe 90 protsenti, siis muust rahvusest elanike puhul oli see näitaja 54 protsenti.

Kaitseliitu usaldas 86 protsenti eestlast ja 44 protsenti muust rahvusest elanikest ning NATO puhul olid need näitajad vastavalt 77 ja 35 protsenti. Kui eestlastes usaldas presidenti 70 protsenti, siis muude rahvuste esindajatest vaid 50 protsenti.

Küsitluse viis tänavu märtsis kaitseministeeriumi tellimusel läbi Turu-uuringute AS. Uuringu käigus küsitleti 1209 Eesti elanikku alates 15 aasta vanusest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles