Tartu Uues Teatris esietendub esimene ooper

Kultuuritoimetus
Copy
Tartu Uus Teater
Tartu Uus Teater Foto: Henry Griin

Reedel esietendub Tartu Uues Teatris esimene ooper “Emajõe ööbikud”, mis lõpetab ka Tartu Uue Teatri majaostukampaania

7. juunil esietendub Tartu Uues Teatris esmakordselt ooper. Laulupeo sünnist rääkiv kammerooper “Emajõe ööbikud” lõpetab ühtlasi Uue Teatri majaostu ühisrahastuskampaania. Alustasime kampaaniat eelmisel hooajal suurlavastuse “Kremli ööbikud” välja kuulutamisega. Nüüd, kus pesas on uus laululind “Emajõe ööbikud”, jõuab projekt ka lõpule.

Kammerooperis “Emajõe ööbikud” on publiku ees 150 aasta tagune Tartu. Perekond Jannseni kodus on küpsemas uus kaelamurdev idee. Nagu eestikeelse päevalehe väljaandmisest poleks veel küll, korraldab sama seltskond ehk sisuliselt väike perefirma (Jannsen ja tema lapsed) nüüd eestikeelset laulupidu. Ka siin pole esialgu erilist edu loota ning nii võimu kui ka rahvuskaaslaste vastuseisu tuleb murda tasa ja targu, igasuguste kavalustega, kohati oma au ja väärikust löögi alla pannes.

Ooperi on kirjutanud helilooja Alo Põldmäe. Libreto autoriteks on Rein Veidemann ja Leelo Tungal. Lavastaja on Ivar Põllu, kunstnik Kristiina Põllu, valguskunstnik Rene Liivamägi. Dirigent ja muusikajuht on Markus Leppoja. Laval on solistid Maria Listra, Oliver Kuusik, Märt Jakobson, Rasmus Kull, Atlan Karp, Simo Breede, Eva Maria Shepel ja Karl-Markus Kaiv. Kaasa teeb Tartu Noortekoor ja kammeransambel, kuhu kuuluvad peale klaveri, klavessiini ja keelpillikvarteti ka saksofonid ja marimbafon. Lavastaja Ivar Põllu sõnul on ooper muusikaliselt väga kontrastne - on modernistlikku helikeelt, kerget retsitatiivi ja rahvusromantilist meloodilist laulu.

Kammerooperit “Emajõe ööbikuid” etendatakse vaid 9 korral juunis ja seda Tartu Uue Teatri saalis. Etendused: 7+8+11+12+14+15+18+19+20 juuni kell 19:00.

Kampaania sulgub pärast viimast “Emajõe ööbikute” etendust 20. juunil. Tegu on Eesti suurima eduka ühisrahastusprojektiga kultuurivaldkonnas. Kahe viimase hooaja vältel kestnud kampaania käigus on toetajate ja “Kremli ööbikute” piletiostjate abil kokku kogutud 325 740€. Lõppeesmärgist 335 000€ lahutab teatrit veel 9260€. Soovijatel on võimalik teatrimaja ostu panustada veel kuni 20. juuni südaööni kampaanialehel www.teatrikeskus.ee

Emajõe ööbikud / kammerooper laulupeo sünnist from Tartu Uus Teater on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles