Nurick: USA toetus Euroopa julgeolekule on kasvanud (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Mõttekoja Atlantic Council liige Robert Nurick möödunud kuul Tallinnas Lennart Meri konverentsil. 
Mõttekoja Atlantic Council liige Robert Nurick möödunud kuul Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Raul Mee

President Donald Trumpi sõjakatest säutsudest hoolimata on Ühendriikides tekkinud varasemast suurem parteiülene üksmeel toetada NATOt. Tallinnas Postimehega rääkinud Ühendriikide maineka mõttekoja Atlantic Council vanemliige Robert Nurick leiab, et Valge Maja võimalikud katsed allianssi panustamist vähendada seaks presidendi tulise kriitika alla.

Üks Lennart Meri konverentsi arutelu kandis pealkirja «USA ja Venemaa – lootusetult segane olukord». Kas asjade seis on tõepoolest nii kehv ja kas praegusel Ühendriikide valitsusel on selge Venemaa-poliitika?

Olukord on tõepoolest väga segadusse ajav. Kui minult küsitakse, milline on praegune Ühendriikide poliitika, on mul sellele keeruline vastata. Näha on palju eri tendentse.

Väga suur erinevus on selle vahel, mida Donald Trump kirjutab Venemaa kohta Twitteris, millised on tema isiklikud instinktid, millised on tema vanemametnike arusaamad, rääkimata Kongressist ja laiemast avalikkusest.

Teatud halvatavuse põhjus seisneb selles, et Venemaa-poliitika on täielikult põimunud sellega, millised on Trumpi isiklikud suhted Venemaaga ja kas ta on süüdi õigusemõistmise takistamises.

Trump võib küll arvata, et Muelleri raport lõpetas selle teema (eriprokurör Robert Muelleri raporti järgi ei tuvastanud uurijad Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Venemaaga, samas ei võetud raportis seisukohta, kas Trump takistas selles õigusemõistmist või mitte – toim), kuid tegelikult on see kaasa toonud usaldamatuse Kongressis, ka Kongressi vabariiklaste seas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles