Theresa May lahkub Briti võimupartei juhi kohalt

BNS
Copy
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Alastair Grant / AP / Scanpix Baltics

Briti peaminister Theresa May lahkub reedel valitseva Konservatiivse Partei juhi kohalt ja sellega algab tema järeltulija väljaselgitamise protsess, mis peaks andma Suurbritanniale juuli lõpuks uue peaministri. 

May jääb tooride uue juhi selgumiseni peaministri kohusetäitjaks, kuid tagasiastumine tähendab, et ta loovutab kontrolli Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise protsessi suunamise üle. 

EL-i liidrid andsid 10. aprilli erakorralisel tippkohtumisel Suurbritanniale 31. oktoobrini Brexiti osas paindliku ajapikenduse pärast seda, kui Briti parlament oli EL-iga sõlmitud lahutusleppe kolm korda maha hääletanud ja Mayl ei jäänud leppeta Brexiti vältimiseks üle muud, kuid paluda oma EL-i kolleegidelt ajapikendust.

May astus ametisse 2016. aasta juulis pärast brittide referendumil langetatud otsust EL-ist lahkuda ning võttis oma südameasjaks Brexit teoks teha. See tal aga ei õnnestunud ning 24. mail oli ta sunnitud pisarsilmil lüüasaamist tunnistama. 

Konservatiivide järgmise liidri kohale kandideerib 11 erakonna parlamendisaadikut, nende seas värvikas eksvälisminister Boris Johnson, kuid mõnelt neist oodatakse enne esmaspäevast kandidaatide ülesseadmise tähtaega loobumisotsust. 

Seejärel valivad parteiliikmed nende hulgast välja kaks kandidaati, et tulemus saaks teatavaks enne, kui parlament suvepuhkusele läheb. Siis jääb kahele kandidaadile aega valimiskampaaniaks üle riigi ja hääletuseks parteiliikmete hulgas. Tulemused peaksid selguma enne parlamendi suvepuhkust.

Konservatiivne Partei on teatanud, et loodab uue erakonnajuhi teatavaks teha 20. juuliks. 

Järgmisel Briti peaministril on seejärel vaid paar kuud aega otsustada, kas minna edasi May valitsuse ja EL-i vahel sõlmitud lahkumisleppega või katkestada sidemed Suurbritannia tähtsaima kaubanduspartneriga ilma kokkuleppeta. 

Uus peaminister peab tõrjuma väljakutseid nii vasakult opositsiooniliselt Tööparteilt, mis tahab esile kutsuda uued valimised ja ise võimule tulla, kui ka paremalt EL-i vastaste juhtfiguuri Nigel Farage'i Brexiti Partei kujul, mis võitis mais ülekaalukalt Euroopa Parlamendi valimised ja on kutsunud Briti valitsust EL-ist leppeta lahkuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles