Eesti osaleb nädalavahetusel esmakordselt G20 kohtumisel (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
G20 IT-ja kaubandusministrite kohtumise avamine reedel sake toostiga.
G20 IT-ja kaubandusministrite kohtumise avamine reedel sake toostiga. Foto: Rait Piir

Nädalavahetusel toimub Jaapanis Tsukubas 20 maailma suurima majanduse IT- ja kaubandusministrite kohtumine, kuhu on esmakordselt vaatlejariigina kutsutud ka Eesti. Meie IT- ja kaubandusminister Kert Kingo (EKRE) siiski kohtumisest osa ei võta ja teda asendab peaminister Jüri Ratas (KE).

Kahepäevase kohtumise ajal võtavad G20 ministrid muuhulgas arutlusele rahvusvaheliste tehnoloogiahiidude nagu Google ja Facebook senisest efektiivsemat maksustamist. Arutama hakatakse võimalusi luua tehnoloogiafirmade maksustamise süsteem, mille järgi ei maksa taolised ettevõtted makse mitte selle järgi, millises riigis asuvad nende kontorid, vaid selle järgi, millistes riikides teenivad nad oma tulud.

Reedel lekkis Jaapani meediasse ka ministrite kohtumise ühisavalduse mustand, mis keskendubki just tehnoloogiafirmade reguleerimisele. Ühisavaldus tuleb ajal, mil ettevõtted nagu Amazon ja Apple seisavad silmitsi süüdistustega, et nad ei maksa piisavalt makse.

Samuti võetakse kohtumisel luubi alla üha kiiremini aeglustuv maailmamajanduse kasv. Mitmete riikide ministrid hoiatavad globaalsete riskide eest, mis kaasnevad suurte riikide vaheliste kaubanduskonfliktidega, mis lõõmavad näiteks hetkel USA ja Hiina vahel. Jaheneva maailmamajanduse kliima valguses kutsuvad nad riike üles viima läbi senisest enam majanduskasvu soosivat rahanduspoliitikat.

Muuhulgas arutatakse kohtumisel veel riikide vahelisi kaubanduspuudujääke, mis on tekitanud pingeid USA, Euroopa Liidu ja Hiina vahel ning probleeme infrastruktuuriprojektide rahastamisega arengumaades. Viimase puhul on peamiseks süüdlaseks Hiina, kes on viinud mitmed vaesed riigid võlgadesse oma «Üks vöö - üks tee» infrastruktuuri megaprojekti raames.

Jutuks tuleb veel ka piirideülene rahapesu ja terrorismi rahastamine krüptovaluutadega.

IT- ja kaubandusministrite kohtumine Tsukubas on vaid üks mitmest G20 kohtumisest üle kogu Jaapani, mis kulmineeruvad 28. ja 29. juunil Osakas toimuva G20 tippkohtumisega, millest võtavad osa suurriikide pead. Tippkohtumisele võib oodata näiteks Donald Trumpi, Vladimir Putinit ja Xi Jinpingi.

Postmees viibib kohtumisel kohapeal.

G20 riikide hulka kuuluvad USA, Hiina, Venemaa, Jaapan, India, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Kanada, Saudi Araabia, Lõuna-Korea, Lõuna-Aafrika, Austraalia, Türgi, Brasiilia, Indoneesia, Mehhiko, Argentiina ja Euroopa Liit.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles