Kuninglik ahelsuitsetaja - Taani kuninganna Margrethe II (2)

Siim Kams
Copy
Taani kuninganna Margrethe II Saksamaal Wittenbergi kirikulossi pidulikul avamisel.
Taani kuninganna Margrethe II Saksamaal Wittenbergi kirikulossi pidulikul avamisel. Foto: JENS MEYER/AP

Täpselt nädala pärast külastab Eestit Taani kuninganna Margrethe II, et tähistada Eesti 100. aastapäeva ja Taani lipu 800. aastapäeva. Taani esimene valitsev kuninganna on tuntud oma kunstitööde ja tubakalembuse poolest.

Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid sündis 16. aprillil 1940. aastal. Ta oli kuningas Frederik IX ja kuninganna Ingridi esiklaps, kuid mitte pärija, sest tema sündides ei tohtinud Taanis naised veel troonile tõusta. Seetõttu eeldati, et troon läheb üle Margrethe onule prints Knudile.

Kuid kohe pärast troonile asumist 1947. aastal hakkas kuningas Frederik IX püüdlema troonipärimisseaduse muutmise poole. See sai teoks 27. märtsil 1953. Uue seaduse järgi tohtisid ka naised troonile asuda, kuid vaid juhul, kui puudus meessoost pärija. Pärast seaduse muutmist sai Margrethest ametlikult troonipärija. Troonipärimisseadust muudeti uuesti alles 2009. aastal ning selle järgi pärib trooni vanim pärija, soost olenemata.

Troonipärija Margrethe sai oma 18. sünnipäeval koha Taani riiginõukogus, et tal oleks võimalik kuninga puududes nõukogu juhatada. Margrethe II troonile asumisega 14. jaanuaril 1972 sai temast esimene valitsev Taani kuninganna.

Värske kuninganna esimesed sõnad Taani rahvale olid: «Minu armastatud isa, meie kuningas, on lahkunud. Vastutus, mida mu isa pea 25 aastat kandis, puhkab nüüd minu õlul. Ma palvetan, et Jumal annaks mulle jõudu ja tuge selle raske pärandi kandmisel,» vahendab Royal Central.

Kuninganna Margrethe II moto on «Jumala abi, inimeste armastus, Taani tugevus».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles