Börsifirmadel kehvavõitu ajad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Börsifirmad
Börsifirmad Foto: Pm

Ehkki Eesti esimese kvartali majanduskasv oli üllatavalt kiire (4,6 protsenti), võib meie börsiettevõtete majandustulemuste põhjal öelda, et nende panus kiiresse kasvu oli pigem tagasihoidlik. Nominaalselt ehk jooksevhindades kasvas majandus tervelt 8,5 protsenti.

Samal ajal suutsid Tallinna börsi põhinimekirja 16 ettevõttest käivet kasvatada vaid pooled ehk kaheksa. Sama palju oli börsiettevõtteid, kes said esimeses kvartalis kahjumit. Käibelanguse- ja kahjumi-ettevõtted siiski sajaprotsendiliselt ei kattunud.

Kõige suurema käibekasvu, 53 protsenti tegi esimeses kvartalis kinnisvaraettevõte Pro Kapital. Kinnisvaraarendajate majandustulemused sõltuvad paljuski elamuarenduste valmimise ajast ja müügitulu kajastatakse hetkest, mil sõlmitakse notariaalne müügileping ning ruumid antakse ostjale üle. Sellest tulenevalt on Pro Kapitali, aga ka teise kinnisvaraarendaja Arco Vara tulemused küllaltki kõikuvad. Ettevõtte kahjum (0,1 miljonit eurot) jäi eelmise aasta esimese kvartaliga samale tasemele.

Toekama investoribaasiga ettevõtetest oli esimeses kvartalis suurima käibekasvuga (19,5 protsenti, 17,3 miljoni euroni) LHV Grupp. Pangagrupi kasum kasvas ühe miljoni euro ehk veerandi võrra, viie miljoni euroni. Kui LHV sajandivahetusel alustas, oli ta alguses investeerimisfirma ja investeerimispank, tavapangaks sai kümme aastat tagasi, 2009. aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles