«Turvalised valimised» Kasahstanis

Aimar Ventsel
, etnoloog, Almatõ
Copy
Nursultan Nazarbajevi soosiku Kassõm-Žomart Tokajevi (esiplaanil) toetuseks toimus eilegi Nur-Sultanis kampaaniaüritus, kus väljavalitud mantlipärija selja taga seisis eelmine riigipea (tumedas).
Nursultan Nazarbajevi soosiku Kassõm-Žomart Tokajevi (esiplaanil) toetuseks toimus eilegi Nur-Sultanis kampaaniaüritus, kus väljavalitud mantlipärija selja taga seisis eelmine riigipea (tumedas). Foto: STANISLAV FILIPPOV/AFP/SCANPIX

Alustuseks võib öelda, et ma pole suutnud Almatõs veel kohata inimest, kes usuks, et pühapäeval, 9. juunil toimuvad Kasahstani Vabariigi erakorralised presidendivalimised oleksid ausad. Samuti pole mul õnnestunud tuvastada inimest, kes kahtleks praeguse asenduspresidendi Kasõm-Žomart Tokajevi edus ja kavatseks valima minna. (Almatõ linnas on traditsiooniliselt väike osalus parlamendi- ja presidendivalimistel.)

Presidendivalimiste mäng Kasahstanis on ääretult läbinähtav. Kandideerida said ainult inimesed, kes valdavad kasahhi keelt, on töötanud riigiaparaadis, on olnud viimased viis aastat Kasahstani residendid, ja lisaks peab kandidaat esitama vähemalt 118 140 toetusallkirja. See vähendas potentsiaalsete kandidaatide arvu tuntavalt. Paradoksaalselt rikkus neid seadusi kõige enam favoriit Kasõm-Žomart Tokajev, kes pikka aega resideeris Šveitsis, juhatades Kasahstani esindust ÜRO juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles