Pooliku kooseluseaduse eest hüvitist nõudnud geipaar jääb rahata (5)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Samasoolise paari kaitsja Reimo Mets ei välista, et riigikohtu otsuse järel minnakse õigust nõudma Euroopa Inimõiguste kohtusse.
Samasoolise paari kaitsja Reimo Mets ei välista, et riigikohtu otsuse järel minnakse õigust nõudma Euroopa Inimõiguste kohtusse. Foto: Mihkel Maripuu

Geipaar, kes nõudis riigilt kahjutasu, sest neil ei ole kooseluseaduse tänini puuduvate rakendusaktide tõttu võimalik oma kooselu rahvastikuregistris kirja panna või ühiselt tulusid deklareerida, jäi riigikohtu eilse otsusega hüvitiseta.

Riigikohus leidis, et kooselulepingu sõlminud paar toob kaebuses välja terve rea hüvesid, mille saamine neil kooselulepingu sõlminutena on raskendatud või takistatud. Samas polnud see paar enne seda, kui asuti riigilt hüvitist nõudma, astunud ühtki reaalset sammu, et oma kooselulepinguga seonduvaid õigusi reaalselt täita.

Viie aasta eest riigikogus vastu võetud kooseluseadusel puuduvad endiselt rakendusaktid, mistõttu notari juures kooselulepingu sõlminud paaridel on oma kooseluga seotud toimingute tegemisel hulk takistusi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles