Margus Kolga: ÜROs tõi võidu meile muuhulgas avatus, sõbralikkus, inimlikkus (2)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Margus Kolga
Margus Kolga Foto: Sergei Trofimov / Den za Dnjom

Eesti kõnetas ÜRO Julgeolekunõukogusse kandideerimise ajal maailma oma avatuse ja sõbralikkusega, arvab Eesti üleilmset kampaaniat juhtinud Eesti alaline esindaja ÜRO juures Margus Kolga.

«Ma arvan see oligi põhiline,» ütles Margus Kolga KUKU raadio saatele «Neeme Raud. Siin».«Me tegime seda ühelt poolt südamest, rääkisime oma lugu, aga kuulasime ka teiste lugu. See mõjub maailmas ma arvan kõige paremini.»

Eesti sõnumid olid piisavalt üldised, aga ka tugevad. «Aga väga palju oleneb ikkagi ka inimeste vahelistest suhetest ja inimlikkusest, et tervet maailma nii palju kõnetada,» ütles Kolga.

Diplomaat ei soovinud konkreetselt öelda, kes olid Eesti tugevamad toetajad. Kuid märkis, et kindlasti väikeriigid. See oli ka üks Eesti kampaania suuremaid sõnumeid, et väikeriigina kas või juba instinktiivselt hoiab Eesti väike riikide lippu ülal ja teeb nende eest tööd.

Ehkki hääletus ÜRO Peaaassamblees oli reedel salajane, usub Kolga, et Eestit toetasid Põhjala maad ja teised Balti riigid.

Kindlasti paljud Euroopa Liidu riigid. Ent kuna oleme koos oma rivaali, Rumeeniaga, ELs, siis osa Euroopa hääli läks ilmselt ka neile.

Eesti poolt võisid hääletada paljud Araabia riigid, keda häiris Rumeenia otsus viia oma saatkond Iisraelis Jeruusalemma. Toetust võis tulla Vaikse ookeani regioonist.

«Kuid ma olen veendunud, et toetust tuli ka CariComi maadelt – Karbiibimere riikidelt,» ütles Kolga. «Ma arvan, et sellele aitas kaasa väga palju see, et meie president leidis aega minemaks Kariibimere riikide tippkohtumisele ja seal isiklikult suhtles inimestega, kes annavad oma diplomaatidele juhiseid hääletada. Ma arvan, et see oli üks meie tugevaid kohti.»

Margus Kolga intervjuud KUKU saatele «Neeme Raud. Siin» kuula SIIT.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles