Vene kohus keeldus ajakirjanikku vahi alla võtmast ja saatis koduaresti

Copy
Vene ajakirjanik Ivan Golunov.
Vene ajakirjanik Ivan Golunov. Foto: Reuters / Scanpix

Moskva kohus saatis laupäeval koduaresti Vene uuriva  ajakirjaniku Ivan Golunovi, keda süüdistatakse katses narkootikume müüa. 

«Kohus peab vajalikuks keelduda rahuldamast uurijate taotlust valida Golunovi tõkendiks vahi alla võtmine. Kohus otsustas valida Golunovi tõkendiks koduaresti 7. augustini,» ütles kohtunik Mihhail Maksimov. 

Uurijad soovisid ajakirjaniku vahi alla võtta kaheks kuuks, süüdistatuna katses müüa suures koguses ebaseaduslikke uimasteid. 

Golunov ise kinnitas eelnevalt kohtule, et ei ole ise kunagi uimasteid tarvitanud ega ole milleski süüdi. 

«Ma pole kunagi kasutanud narkootikume, ma ei ole milleski süüdi ning olen valmis tegema koostööd juurdlusega, kui see järgib ausa mängu reegleid,» lausus ta. 

Golunov teatas samuti, et teda on ähvardatud seoses matuseäri uurimisega. Portaali Meduza peatoimetaja Ivan Kolpakovi sõnul pidas ajakirjanik silmas nii juba ilmunud lugu kui veel töös olevat artiklit sel teemal. 

Kolpakovi sõnul oli Golunov rääkinud korduvatest ähvardustest sellega seoses.

Golunov (36) kinni neljapäeval Moskvas Tsvetnoi bulvaril, kui politseinikud leidsid tema seljakoti läbiotsimisel väidetavalt kaks pakki metamfepramooni kogukaaluga 3,65 grammi. Politsei lisas hiljem, et leidis tema korterist ka 5,42 grammi kokaiini.

Uudisteagentuuri AFP andmeil leiti Golunovi seljakotist viis pakki uimastit mefedroon.

Peatoimetaja Kolpakov väljendas varem veendumust, et korrakaitsjad panid uimastid ajakirjaniku kotti ja koju ise.

Golunovi sõnul lõid politseinikud teda kaks korda rusikaga pähe ning seisid ka tema rinnakorvil. Lisaks olid tal seljal kriimustused, mis tekkisid siis, kui politseinikud teda lohistasid.

Vastavalt kohtu otsusele vabastati Golunov kohtusaalis. 

Kohtuhoone ees avaldasid meelt ajakirjaniku vabastamist nõudnud kolleegid. Golunovi toetajate sõnul on süüdistus väljamõeldud ning teda üritatakse karistada kõrgetasemelise korruptsiooni kajastamise eest. 

Petitsioonile tema vabastamiseks on allkirja andnud üle 66 000 inimese. 

Meduza on Riias baseeruv venekeelne veebiväljaanne, mida juhib Vene uudisteportaali Lenta.ru endine peatoimetaja Galina Timtšenko. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles