NYT: ülistatud lepe Mehhikoga on kogum varem kokku lepitust

Copy
Kesk-Ameerika migrandid Mehhiko Tapachula linna tänavail.
Kesk-Ameerika migrandid Mehhiko Tapachula linna tänavail. Foto: AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi ülistatud kokkulepe Mehhikoga on läbimurde asemel vaid kogum sammudest, milles on kokku lepitud juba kuid tagasi, kirjutas eile New York Times. 

Ööl vastu eilset sõlmitud kokkuleppega lubab Mehhiko seninägematuid samme ohjeldamaks USA-sse pürgivate migrantide hulka. Vastutasuks lubasid Ühendriigid loobuda imporditollidest Mehhiko toodetele.

Leppe keskmes on säte, mille kohaselt USA-s varjupaika taotlevad sisserändajad võivad taotluste menetlemise ajaks jääda Mehhikosse. Seda praktikat hakati rakendama juba varem ning Mehhiko oli heaks kiitnud kõnealuse programmi laiendamise, ütlesid läbirääkimistega kursis olevad allikad New York Timesile. 

Programm on kaevatud kohtusse, sest vabaühendused on mures varjupaigataotlejate õiguste teostumise pärast Mehhikos. 

Vastse leppe kohaselt lubab Mehhiko ka paigutada rahvuskaardi sõdureid mitmele poole riiki ning eelkõige lõunapiirile. Selles lepiti salajastel kõnelustel kokku juba märtsis, kui Miamis kohtusid USA sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen ja Mehhiko siseminister Olga Sanchez, ütlesid allikad. 

Samas ei õnnestunud Trumpi administratsioonil saavutada Mehhiko nõustumist praktikaga, mis andnuks Ühendriikidele võimaluse saata migrandid tagasi Mehhikosse taotlema varjupaika sealt. Kui Mehhiko määratletaks nõndanimetatud turvalise kolmanda riigina, saaks USA legaalse põhjenduse asüülitaotlused tagasi lükata, kui taotlejad ei ole seda püüdnud enne Mehhikos teha.

Trump kiitis laupäeval lepet ülevoolavalt ning tänas Mehhiko presidenti pika ja raske töö eest selle kallal. 

«Kõik on väga innustunud uue lepingu üle Mehhikoga!» kirjutas ta Twitteris. 

On ebaselge, kas Trump tõesti uskus, et lepe sisaldab uusi ja laiemaid järeleandmisi või andis ta endale aru, et see aitab tal säilitada oma näo pärast tariifiähvardust, mis tekitas ulatuslikku kriitikat ka omade seas. Mehhiko ja Ühendriikide kaubandus oleks saanud kannatada ja tollimaksud oleksid lõpuks kinni maksnud tarbijad. 

Ennekõike väljendasid muret põllumajandusosariikide vabariiklased, demokraadid aga sarjasid presidendi läbirääkimisoskust. 

«Ähvardamine ja vihapursked ei ole viis, kuidas välispoliitika üle läbi rääkida,» on öeldud esindajatekoja demokraadist spiikri Nancy Pelosi avalduses. 

«Kongress peab Trumpi administratsiooni ka edaspidi vastutavaks, et sel ei ole õnnestunud kohaselt reageerida humanitaarolukorrale lõunapiiril,» lisas ta. 

Trump ähvardas möödunud nädalal, et kui Mehhiko ei saa olukorda piiril kontrolli alla, siis kehtestavad Ühendriigid esmaspäeval Mehhiko kaupadele viieprotsendise imporditolli. Juulis oleks see kerkinud 10 protsendini ja saavutanud oktoobriks lae 25 protsendil.

Kõnelustel osalejad märkisid siiski, et Mehhiko lubas tegutseda migrantide heidutamisel kiiremini ja agressiivsemalt ning lubatud 6000 rahvuskaartlast on enam varem räägitust.

STT - Baltic News Service

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles