Hongkongi protestimarsist võttis osa üle miljoni inimese

Copy
Protestimarss Hongkongis.
Protestimarss Hongkongis. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix

Üle miljoni inimese võttis Hongkongis osa protestimarsist linna Pekingi-meelse valitsuse ettepaneku vastu võimaldada väljaandmist Hiinale, teatasid korraldajad täna.

«Tänasel marsil on 1 030 000 inimest,» ütles üks korraldajatest rahvahulgale, kes oli kogunenud parlamendihoone ette. Teade võeti vastu aplausi ja rõõmuhõisetega.

Hongkongi Pekingi-meelsed juhid suruvad parlamendis läbi seadust, mis võimaldaks väljaandmist ükskõik millisele jurisdiktsioonile, millega Hongkongil juba lepingut ei ole, sealhulgas esmakordselt ka Hiinale. 

Eelnõu on vallandanud Hongkongis suurimad meeleavaldused pärast 2014. aasta demokraatiameelseid proteste. 

Ööl vastu esmaspäeva puhkes ka vägivald, kui politsei püüdis pipragaasi ja kumminuiasid kasutades ajada meeleavaldajaid ära parlamendihoone juurest, kus rahvamassid protesteerisid plaanide vastu lubada väljaandmisi Hiinale. 

Väikesed meeleavaldajate rühmad otsustasid pärast rohkem kui miljoni osavõtjaga rahumeelset protestimarssi jääda parlamendihoone juurde kuni kolmapäevani, mil toimub seaduseelnõu teine lugemine. Politsei aga alustas operatsiooni pärast keskööd, kui sai läbi protesti läbiviimise luba. Mõne minuti jooksul puhkes kaos, kui meeleavaldajad püüdsid tagasi tõrjuda politseinikke, kellele tulid varsti appi märulipolitsei üksused.

Vaatepilt meenutas 2014. aastat, mil politsei kasutas pisargaasi, et ajada sama hoone juurest minema demokraatiameelseid protestijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles