Elame erakordsel ajal... (1)

Jaak Lõhmus
, filmikriitik
Copy
«Vallatud kurvid» 1959. Kaadri paremas servas nähtav valge ristkülik ongi suure tõenäosusega kõnealune sild.
«Vallatud kurvid» 1959. Kaadri paremas servas nähtav valge ristkülik ongi suure tõenäosusega kõnealune sild. Foto: Kaader filmist

Pealkirjas toodud lauset kordas üsna sageli kõrge EKP funktsionäär. Ja ega see ole ju vale sellepärast, et seda ütles kommunist. Iga aeg ongi erakordne. Ühe islami müstiku ammuse õpetuse järgi loob jumal iga sekund maailma uuesti. Iga sekund on meil uus maailm.

Eesti filmielu vaatevinklist näib praegune aeg tõepoolest erakordne. Iga päev arutatakse, et ameeriklased ja eestlased hakkavad Tallinnas koos väntama tulevaks suveks valmivat supermenukit. Pealkirjad on neil lehelugudel mõnikord vahest liigagi lennukad, nagu «Chris Nolan viib Eesti filmi orbiidile» Eesti Ekspressis – Eesti film on juba tükk aega orbiidil, nüüdne ja moodne ameeriklaste kanderakett võib ta viia aga senisest märksa kõrgemale orbiidile, ja see oleks väga hea. On ka aeg.

Väljaõppinud Eesti filmiprofessionaalide kõrval, kes saavad seoses selle filmi võtetega tööd ja uusi kogemusi, pääsevad võtetel töötama ka kümned BFMi esimese ja kolmanda kursuse filmitudengid, päris tööle maailma tipp-professionaalide läheduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles