REPORTAAŽ KASAHSTANIST. «Kui tahame muutusi, siis pole Kosanovile alternatiivi»

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Opositsioonitoetajate meeleavaldustel pealinna Nur-Sultani ja Almatõ tänavatel vahistati kokku 500 inimest.
Opositsioonitoetajate meeleavaldustel pealinna Nur-Sultani ja Almatõ tänavatel vahistati kokku 500 inimest. Foto: VJATŠESLAV OSELEDKO/AFP/SCANPIX

Kasahstani endine pealinn ning nüüdne majandus- ja finantskeskus Almatõ muutub iga aastaga järjest moodsamaks. Mitmed kesklinna promenaadid on muutunud euroopalikeks kohvikute, restoranide ja poodide tänavateks. Ühesõnaga, kõik paistab olevat kõige paremas korras. Ent ilusa pealispinna all hõõguvad pinged.

Kasahtsani noorpõlv ehk 51 protsenti riigi elanikkonnast on sündinud pärast eelmise presidendi Nursultan Nazarbajevi võimuletulekut. George Washingtoni Ülikooli Euroopa, Venemaa ja Euraasia Uuringute Keskuse uurimuse kohaselt ei tunne nad huvi poliitika vastu, neile ei lähe korda liberaalsed ja demokraatlikud väärtused ning üldiselt huvitab noori vaid karjäär.

Kuid paari kuu eest astus Nazarbajev tagasi, kuulutati välja erakorralised valimised ja algasid noorte protestid. Noored alustasid sotsiaalmeedias meemikampaaniaid, ent korraldasid ka tegelikke miitinguid. Nõuti sõna- ja mõttevabadust ning vabasid presidendivalimisi. Need protestid ei olnud võib-olla just eriti arvukad, ent piisavalt silmatorkavad, et riigivõim närviliseks muutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles