Põrmustav raport: Eestis müüdavad puu- ja juurviljad on mürgisemad, kui meile on väidetud (46)

Agaate Antson
, reporter
Copy
Mürgised puu- ja juurviljad
Mürgised puu- ja juurviljad Foto: Postimees

Riigikontrolli värskest toiduohutuse auditist selgub, et maaeluministeeriumi haldusalasse kuuluvate ametkondade tegemata töö tõttu pole tarbijatel aimugi, kui palju ohtlikke taimekaitsevahendite jääke me iga päev toiduga sisse sööme.

Taimekaitsevahendite mõju inimese tervisele ei uurita Eestis üldse ning järelevalvet tehakse ainult nende ainete jääkide piirnormide ületamise üle. Vastutada ei taha aga keegi.

Hinnang ametite tööle on põrmustav: riigikontrolli andmetel ei tohiks maaeluministeerium ning veterinaar- ja toiduamet (VTA) üldse väita, et kogu Eestis müüdav toit on ohutu, sest nad ei ole teinud piisavalt toidu-uuringuid ega taimekaitsevahendite jääkide laborianalüüse. Ka on VTA esitanud eksitavaid andmeid, jättes avalikkusele mulje, nagu oleks Eestis müügil olev toit tegelikult puhtam.

Oht tervisele teadmata

Näiteks ei ole analüüsitud, milliseid taimekaitsevahendite jääke leidub toidus kõige rohkem ja kui palju toksilisi jääke jõuab tarbijate organismi. Ei analüüsita ka seda, kas normi piires taimemürgi jääke sisaldavat toitu süües võib suuremat kogust või eri toite tarbides ikka kokkuvõttes päevanormi ületada.

Ministeeriumi ja VTA selgituse järgi on Euroopa Liit seadnud kõik piirnormid piisava ohutusvaruga ning kuna risk tervisele olevat väike, ei olegi vaja taimekaitsevahendite jääkide organismi kogunemist mõõta. Riigikontroll tuvastas aga, et sellisel väitel pole alust. 

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles