Demokraadid sarjasid Trumpi tariifiähvardust Mehhiko aadressil

Copy
USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Beto O'Rourke esinemas pühapäeval Iowa osariigis demokraatide parteiüritusel.
USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv Beto O'Rourke esinemas pühapäeval Iowa osariigis demokraatide parteiüritusel. Foto: AP/Scanpix

USA demokraadid kritiseerisid pühapäeval president Donald Trumpi taktikat sundida Mehhiko tariifiähvardusega immigratsiooni vallas järeleandmistele, öeldes, et vabariiklasest riigipea on hoolimatult ohtu seadmas suhteid tähtsa liitlase ja kaubanduspartneriga. 

«Millest maailm on väsinud ja mina olen väsinud, on president, kes järjekindlalt astub sõtta, verbaalsesse sõtta meie liitlastega,» ütles demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv senaator Bernie Sanders telejaama CNN saates. 

Tema sõnul on Ühendriikidel vaja korralike suhteid Mehhikoga ja «me ei peaks nendega iga päev vastasseisu otsima». 

Trump teatas reede hilisõhtul Twitteris, et peatas plaani kehtestada tariifid kõikidele Mehhikost USA-sse imporditud kaupadele, sest Mehhiko nõustus «rakendama jõulisi meetmeid, et pidurdada meie lõunapiirile läbi Mehhiko tulevat rändevoogu».

Enne seda oli Ühendriikide riigipea ähvardanud, et kui Mehhiko ei saa olukorda piiril kontrolli alla, siis kehtestavad Ühendriigid esmaspäeval Mehhiko kaupadele viieprotsendise imporditolli. Juulis oleks see kerkinud 10 protsendini ja saavutanud oktoobriks lae 25 protsendil.

Trump ja tema vabariiklastest toetajad on ülistanud lepet kui suurt läbimurret, kuid demokraadid on teravalt kritiseerinud presidendi sagedast kalduvust ähvardada tariifidega ja märkisid, et paljud väljatoodud järeleandmised tegi Mehhiko juba mitu kuud tagasi. 

Trump «õõnestas Ameerika silmapaistvat juhtrolli maailmas» ähvardusega kehtestada Mehhikole tariifid, ütles esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi. 

«Ähvardused ja jonnihood ei ole sobiv viis välispoliitilisi läbirääkimisi pidada,» sõnas ta. 

Demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv endine kongresmen Beto O'Rourke heitis presidendile ette oma saavutuse ülespuhumist. «Minu hinnangul on president oma väidetava saavutuse põhjendamatult suureks puhunud. Need on kokkulepped, mille Mehhiko sõlmis mõnel juhul mitu kuud tagasi,» ütles ta.

«Need võisid kiirendada ajakava, kuid üldiselt ei saavutanud president midagi peale Ühendriikide kõige tähtsamate kaubandussuhete ohtuseadmise,» sõnas O'Rourke. 

Sisejulgeolekuministri asetäitja Kevin McAleenan ütles telejaama Fox News saates, et eelkõige tuleb kokkuleppele hinnangut andes lähtuda tulemustest. 

«Te ei pruugi nõustuda taktikaga, kuid Mehhiko tuli laua äärde tõeliste ettepanekutega. Meil on kokkuleppe, mis juhul kui nad selle ellu viivad, kujuneb tõhusaks,» ütles ta. 

Mehhiko lubas kokkuleppe alusel rakendada karme meetmeid migratsioonivoo ohjeldamiseks, mille seas ka rahvuskaardi saatmine lõunapiirile ja mujale, teatati reedel USA ja Mehhiko ühisavalduses.

Ühtlasi lubas Mehhiko võtta ette inimsmugeldamisega seotud kuritegelikud jõugud.

USA hakkab samal ajal Mehhikosse veelgi rohkem tagasi saatma varjupaigataotluse esitanud sisserändajaid, kes ootavad seal kuni nende taotlus on läbi töötatud.

USA piiri- ja tolliameti andmeil oli mais 144 000 migrandi Ühendriikide piiril kinni võetud või nende teekond Mehhikost Ühendriikidesse tõkestatud. Aprilliga võrreldes moodustas kasv 32 protsenti ja migrantide hulk on aastatagusega võrreldes kolmekordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles