Venemaa ajalehed tegid ühisavalduse koduaresti määratud ajakirjaniku toetuseks (2)

Postimees
Copy
Ivan Golunov kohtusaalis.
Ivan Golunov kohtusaalis. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa suured majanduslehed Kommersant, Vedomosti ja RBK tegid üheskoos avalduse Meduza ajakirjaniku Ivan Golunovi toetuseks.

Kolme ajalehe tänasel esikaanel oli kirjutatud lause «Я/Мы Иван Голунов» ehk «Mina/Meie olen/oleme Ivan Golunov.»

Vedomosti esikaas.
Vedomosti esikaas. Foto: Vedomosti

Ajalehed nõuavad juhtumiga seotud Venemaa siseministeeriumi töötajate põhjalikku kontrolli ning selle tulemuste avaldamist meedias. Ühisavalduses öeldi, et Golunovi vastu esitatud tõendeid ei pidada veenvateks ning ei saa välistada, et ajakirjanik võeti kinni tema töö tõttu.

Golunov peeti kinni eelmisel neljapäeval Moskva Tsvetnoi tänaval. Politsei väitis, et tema seljakotist leiti kaks pakki narkootilist ainet metamfepramoon kogukaaluga 3,65 grammi. Samuti väideti, et tema korterist leiti narkolabor ning 5,37 grammi kokaiini.

Ajaleht Kommersant.
Ajaleht Kommersant. Foto: Vedomosti

Golunovi sõnul lõid politseinikud teda kaks korda rusikaga pähe ning seisid ka tema rinnakorvil. Lisaks olid tal seljal kriimustused, mis tekkisid siis, kui politseinikud teda lohistasid. Kiirabi vaatas Golunovi vahistamise järel üle ja tuvastas peapõrutuse, verevalumid ning kahtlustas murtud roideid. Teda kontrolliti ka teist korda ning jõuti samadele järeldustele. 48 tundi pärast vahistamist õnnestus ajakirjanik politsei vastuseisust hoolimata haiglasse toimetada.

Golunovil ei lubatud kinnipidamise järel 16 tunni jooksul oma advokaadiga ühendust võtta. Samuti keeldus politsei terve päeva jooksul võtmast proove, millega Golunov saaks oma süütust tõestada.

Kohus ei andnud üllatuslikult luba Golunovi vahi alla võtmiseks, ta määrati hoopis kaheks kuuks koduaresti. Kolleegide hinnangul ei allunud kohus survele seetõttu, et riigi ühe parima uuriva ajakirjaniku kinnipidamisele järgnes tugev ühiskondlik reaktsioon.

Sajad meeleavaldajad kogunesid kohtumaja juurde tema vabastamist nõudma, samuti toimusid meeleavaldused Moskva ja teiste linnade politseijaoskondade juures.

Uurijad soovisid ajakirjaniku vahi alla võtta, süüdistatuna katses müüa suures koguses ebaseaduslikke aineid. Selle eest võib süüdimõistmise korral oodata 10-20 aasta pikkune vangistus. Golunovi enda sõnul pole ta mitte kunagi narkootikume tarvitanud ega pole milleski süüdi. Ta kahtlustab, et narkootikumid sokutati tema seljakotti ja korterisse politsei poolt.

Tänane ajaleht RBK.
Tänane ajaleht RBK. Foto: Vedomosti

Arvatakse, et kinnipidamine oli seotud ajakirjaniku tööga. Varasemalt Novaja Gazetas, Forbesis, Bolšoi Gorodis, Vedomostis ja RBKs töötanud Golunov on paljastanud võimude jaoks piinlikke korruptsioonijuhtumeid.

Viimastel aastatel on ta uurinud näiteks seda, kuidas kasutatakse Moskva linna eelarveraha. Vedomosti kirjutas, et ajakirjanik on muu hulgas paljastanud juhtumid, kus abilinnapea Pjotr Birkujovi sugulastele kuuluvad ettevõtted on pidevalt linnavalitsuselt lepinguid saanud ja selle kaudu omandanud mitmeid väärtuslikke kinnisvaraobjekte.

Golunov ise arvab, et tema vahistamine on seotud sellega, et ta on uurinud Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) töötajate seoseid nn matusemaffiaga.

Meduza palub inimestel Golunovi toetada tema artiklite avaldamise kaudu. Selleks on kodulehele inglise keelde tõlgituna üles pandud ajakirjaniku lood. Golunovi artiklitega saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles