Hurtigruten – unistuste maaletooja

Copy
Foto: Hurtigruten

«Me korraldame oma klientidele unistuste reisi!» lubavad Hurtigruteni töötajad ning tõdevad, et unistuste täitmine on päris äge töö.

Hurtigruten on 125-aastase ajalooga tuntud ja hinnatud Norra reisiettevõte, kes korraldab meeldejäävaid ekspeditsioone Antarktikasse, Gröönimaale, Islandile, Alaskale, Teravmägedele ning paljudesse teistesse looduskaunitesse kohtadesse. Otse loomulikult seilavad Hurtigruteni laevad veel piki maailma kauneimaks laevamarsruudiks nimetatud Norra rannikut ning tänu väikestele laevadele põikavad kaunist silmailu pakkuvatesse paikadesse, kuhu suurte kruiisidega ei pääse.    

Juba viimased kümme aastat on kogu kliendisuhtlus toimunud Eestis asuva Hurtigruten Estonia kõnekeskuse kaudu, mille rahvusvahelises ja kokkuhoidvas kollektiivis toimetab iga päev veidi üle 200 töötaja 23 rahvusest. On märkimisväärne, et sel aastal tähistati 10. sünnipäeva töötajatega, kes on olnud ettevõttes algusest peale. 38 protsenti Hurtigruten Estonia töötajatest on ettevõttes tegutsenud üle viie aasta. Kogu Hurtigruteni kontserni peale kokku tegeleb unistuste reiside korraldamise ja elluviimisega koguni üle 2500 pühendunud töötaja.

Foto: Hurtigruten

Roheline kruiis

«Eristume klassikalistest reisiettevõtetest, kuna meie eesmärk on tegutseda keskkonda hoidvalt ning harida selles valdkonnas ka oma toredaid kliente,» ütleb maailma üheks rohelisemaks kruiisifirmaks tituleeritud Hurtigruteni Eesti filiaali personaliassistent Brit. Näiteks eelmisel aastal loobuti sadamates ja laevadel ühekordsetest plastnõudest, osaliselt on fossiilkütuste asemel mindud üle biokütustele ning kohe-kohe on valmimas kaks uhiuut Rolls Royce’i disainitud maailma esimest hübriidkruiisilaeva.

«Usun, et oleme julguse, edasipüüdlikkuse ja ambitsioonikusega teerajajaks ja eeskujuks kõikidele meie konkurentidele räägib Brit. «Loodust säästvate põhimõtete järgimine peaks olema nii praeguste kui ka tulevaste Hurtigruteni töötajate südameasjaks ja eesmärgiks.»

«Ehkki pakume Hurtigruten Estonia filiaalis huvilistele väga erineva profiiliga ametikohti, siis ennekõike peame töötajate valikul olulisimaks ikkagi seda, et inimene jagaks meiega ühiseid väärtusi, oleks valmis õppima ja sobiks meeskonda,» selgitab Brit ning tõdeb, et spetsiifilised ametioskused on kiiresti õpitavad, ent tõekspidamisi nii lihtsalt ei muuda. «Missioon, visioon ja väärtused on Hurtigrutenis olulisel kohal ning tegelikult suudab iga meeskonnaliige neid kasvõi une pealt korrata,» tõdeb Brit uhkusega ning lisab, et väärtustest rääkimine on pidepunktiks ka iga-aastastel arenguvestlustel.

Foto: Hurtigruten

Kõik see on alles algus

Ametikohti on kõnekeskuses tõepoolest väga erineva profiili ja tasemega, sest juba meeskondi on Eesti filiaalis koguni 14. Proovile on ennast võimalik panna nii reisikonsultandi, analüütiku, tiimijuhina või IT ja finantsvaldkonnas.

Lisaks ühistele väärtustele, õpivõimele ja positiivsele ellusuhtumisele mängib Hurtigrutenisse tööle kandideerimisel suurt rolli keeleoskus. «Kui kandidaat on väga hea saksa, norra, rootsi, inglise või prantsuse keele oskaja, siis see annab kindlasti väga suure eelise,» räägib Brit. Igapäevane töökeel kontoris on inglise keel.  

Rahulolu-uuringutes, mida viiakse ettevõttes läbi kaks korda aastas, on mitmed töötajad positiivsena välja toonud selle, et paljusid vabanevaid ametikohti reklaamitakse esmalt ettevõtte sees, andes sel moel olemasolevatele töötajatele võimaluse karjääriredelil sammuke edasi astuda ning vastu võtta uusi proovikive. Nii näiteks ongi mitmed kõnekeskuse reisikonsultandina alustanud töötajad nüüd ametis hoopis tiimi- või ka müügijuhtidena, või on paar kuud kestma pidanud suvepraktikast saanud juba mitmeaastane põnev teekond. «Tahame anda olemasolevatele töötajatele võimaluse end proovile panna ning toetada neid oma tee leidmisel,» räägib Brit, kes ka ise on Hurtigrutenis ametis olnud juba üle nelja aasta, ent tunneb ikkagi, et avastamis- ja eneseteostusruumi jagub veel küllaga.

Lisaks sellele, et töötajad saavad osaleda ametialastel täiendkoolitusel, läbivad kõik uued inimesed enne tööle asumist põhjaliku ning ligi kuu aega kestva sisseelamisprogrammi, mille käigus saab põhjaliku ülevaate ettevõttest, tootest ning oma vastutusvaldkondadest ja tööülesannetest.

Peale selle, et töötajad ja tema pereliikmed saavad Hurtigruteni reise soetada soodsa hinnaga, käivad ka kõik töötajad tutvumisreisil. «See annab võimaluse tutvuda ja omal nahal kogeda reisi ning neid ekskursioone, mida nad tulevikus müüma hakkavad – proovitakse nii koerarakendiga sõitu, külastatakse jäähotelli ja kuningkrabifarmi ning osaletakse merikotka safaril,» räägib Brit. Ta on kindel, et selline nn käed-külge lähenemine kajastub kindlasti ka positiivsetes müügitulemustes.

Foto: Hurtigruten

Hoidmine ja väärtustamine

Kadrioru roheluse keskel asuvas avaras ja moodsas kontoris on jõusaal koos saunaga, iga töötaja saab lisaks põhipuhkusele aastas veel kuus tasustatud vaba päeva ning sageli toimub ägedaid ühisüritusi (traditsiooniline tervisekuu, suvepäevad, jõulupidu, varahommikune rabamatk). Kuid töötajate jaoks on kõige olulisem siiski see, et neid usaldatakse nende töös ning kaasatakse igati ettevõtte üldisesse arengusse.

Just praegugi on käimas HIP programm (Hurtigruten Improvement Program), mille käigus on igaühel võimalus tähelepanu juhtida kitsaskohtadele ettevõttes ja teha ettepanekuid nende parendamiseks. «Projekti on kaasatud kõik töötajad ning senine tagasiside on olnud väga positiivne, kuna töötajad tunnevad, et nende arvamus tõesti loeb,» tõdeb Brit. Hurtigrutenit iseloomustabki eelkõige tulemustele orienteeritus ja soov asju ära teha. Kogu aeg töötatakse selle nimel, et muuta töökeskkond töötajatele paremaks ning pakkuda veelgi mitmekesisemaid arenguvõimalusi.

Kui soovite Hurtigruteni meeskonnaga liituda, siis võtke julgelt ühendust: jobapplicants@hurtigruten.com

Foto: Hurtigruten

Maria-Louisa (Eesti), dokumentatsiooni spetsialist

Hurtigrutenis on võimalik areneda ja teha karjääri. Alustasin ajutise suvepraktikandina, kuid üsna pea täitub mul ettevõttes juba kaks aastat. Enim hindan kolleegide ja juhtkonna toetust ning küünarnukitunnet, et töötatakse koos ühise eesmärgi nimel. Väga tähelepanuväärne on see, kui hästi on osalised omavahel tööle pandud. Näiteks selleks, et süsteemis toimuks kasvõi väike muudatus (tarkvara uuendus, muudatus piletisüsteemis vms), on vaja väga paljude panust, ent alati näib kõik laabuvat.

Foto: Hurtigruten

Markus (Austria), kliendikogemuse ja arenguprogrammi juht

Mõnes mõttes mina ei valinudki Hurtigrutenit, vaid Hurtigruten valis hoopis mind. Kuna soovisin paar aastat tagasi Eestisse kolida, siis otsisin siin tööd. Sõber soovitas mul CV saata Hurtigrutenisse, kuna nende kõnekeskuses olevat alati vaja väga hea keeleoskusega inimesi. Just seal ma karjääri alustasingi, nüüd on minust saanud tiimijuht.

Hurtigrutenis töötamise juures on parim see, et mitte kunagi ei hakka igav. Ettevõtte areneb kogu aeg ning alatasa viiakse ellu muudatusi ja uuendusi, millega tuleb kohaneda. Hurtigruten pakub suurepäraseid arenguväljavaateid ja võimalust ennast teostada.   

Siin töötamise ajal olen väga palju enda kohta õppinud ning samuti omandanud oskusi, milleks ma ei arvanud end isegi võimeline olevat. Väga oluliseks pean seejuures ka juhtkonna toetust. Arvan, et teistest ettevõtetest eristab Hurtigrutenit võime tunnistada, et ruumi arenguks ja õppimiseks on veel küllaga, aga ka julgus enda täiendamiseks midagi ette võtta.

Foto: Hurtigruten

Matthew (USA), UK & EMEA vanemmüügikonsultant

Enne Hurtigrutenisse tööle tulemist ma juba tundsin mõningaid siinseid töötajaid ning mulle tundus, et tegu on väga sõbraliku ja ühtehoidva kollektiiviga. Mul oli tuline õigus. Olen siit leidnud väga palju häid sõpru ja kaasamõtlejaid nii endale kui ka kogu oma perele. Töö müügikonsultandina on õpetanud varuma palju kannatust ja lihvima suhtlusoskust. Sain aru, et kui minu peas tundub mõni asi loogiline, siis teisel pool telefonitoru olevale inimesele ei pruugi see sugugi nii näida. Hurtigrutenis meeldib mulle eelkõige see, et vabu töökohti reklaamitakse esmalt ettevõtte sees. See annab suurepäraseid võimalusi edasi areneda ning panna ennast proovile uutes valdkondades.  

Copy
Tagasi üles