Tänavune võidupüha paraad peetakse Tartus

Tartu Postimees
Copy
Võidupüha paraad Tartus 2011. aasta.
Võidupüha paraad Tartus 2011. aasta. Foto: Margus Ansu

Kaitseliit korraldab võidupüha paraadi tänavu Tartus Vabaduse puiesteel. Tavapärasest rohkem kaitseliitlasi ja -väelasi ning relvi ja sõjatehnikat saab Emajõelinnas näha nii 22. kui ka 23. juunil.

Uuendusena ei rivistata paraadil kaitseliidu üksusi üles malevapõhiselt, vaid näidatakse Tartu, Põlva, Sakala, Valgamaa ja Võrumaa malevast koosneva Lõuna maakaitseringkonna erinevaid võimeid. Väljas on lahingugrupp koos oma allüksustega ning maakaitseüksused, mille koosseisus on kergjalaväekompanii, formeerimiskeskus ja korrakaitserühm. 

Samuti on paraadil rivis naiskodukaitse, noorkotkaste ja kodutütarde kompaniid, valveüksuse rühm ning kaitseliidu kooli ja küberkaitseüksuse liputoimkonnad. Paraadil osalevad ka abipolitseinike kogu ja päästeameti liputoimkonnad, samuti vanglateenistuse ning politsei- ja piirivalveameti rühmad.

Välismaalt on paraadile oodata Soome, Poola, Rootsi ja Ukraina liputoimkondi ning Ameerika Ühendriikide, Läti, Leedu, Suurbritannia ja Prantsusmaa rühmi.

Muusikat teevad Tallinna ja Jõgeva maleva ühendorkester, Pärnumaa maleva orkester, kaitseliidu torupilliüksus ja kaitseväe orkester.

Võidupüha sündmused Tartus saavad alguse juba 22. juuni õhtul kell 21.30, kui noorkotkad süütavad Tartu laulupeo sündmuste käigus tikkude või välgumihkli abita muinastule.

23. juuni hommikul kell 8.30 asetavad kõrged ametikandjad pärjad Vabadussõja mälestusmärgi, Kalevipoja kuju jalamile. Samas ühendatakse mälestustuli ja muinastuli võidutuleks ning tuletoojatele antakse üle Võidutule medalid.

Kell 9.30 toimub Jaani kirikus oikumeeniline tänujumalateenistus. Kaasa teenivad piiskop Joel Luhamets, pastor loci Triin Käpp, õpetaja Naatan Haamer, Tartu maleva kaplan õpetaja Priit Tamm, õpetaja Toivo Pilli ja kaitseliidu vanemkaplan major õpetaja Raivo Nikiforov. 

Vajadusel võib nimed ära jätta kui uudise üldstruktuuriga ei sobi.

Võidupüha paraadi ülesrivistamine algab 23. juunil kell 10.30 Vabaduse puiesteel. Paraad algab kell 11 presidendi saabumisega.

Kell 12.15 algab Poe tänava pargis maakaitsepäev, kus saab näha kaitseliidu, kaitseväe, päästeameti, vanglateenistuse ning politsei- ja piirivalveameti näitusi. Peetakse ka näidislahinguid.

Viimati toimus võidupüha paraad Tartus 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles