Eestlaste koduaedades on sageli puudu üks väga tänuväärne ehitis (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Ilus ja valgusküllane aiamaja sobib õdusa suvepäeva ja -õhtu nautimiseks, pakub leevendust kõrvetava päikese eest ning vihmasabin katusel kõlab rahustava muusikana. Praktilisi lahedusi pakuvad aga tööriistakuuriga aiamajad.   

Aiamaju ning teisi koduhoovi sisustamiseks ja kaunistamiseks mõeldud lahendusi tootva ettevõtte Gardenistas müügijuhi Taimo Kaldma sõnul on n-ö tavalised, kümneid aastaid tootmises olnud aiamajad inimestele «igavaks» muutunud ning tahetakse midagi teistsugust ja huvitavat. Seetõttu püüavadki tootjaid luua uusi moodsaid ja pilkupüüdvaid lahendusi. «Aiamaja peab välja nägema nägus ja moodne, justkui tõeline disainelement, mis sobiks erinevate nüüdisaegsete majade hoovi,» ütleb Kaldma.  «Sellel aastal on aiamajade märksõnadeks justnimelt disain, avarus ja valgusküllasus,» lisab ta.  

Tänapäevase ja eriti põneva lahendusena toob aia- ja suvemajade ning saunadega tegeleva ettvõtte Baltichouse Production müügijuht Daisi Mats välja täisklaasist lükandustega aiamajad. «Huvitavaks teeb mudeli modernne disain ning uuenduslikud lükanduksed, mis on täisklaasiga ja alumiiniumraamis, võimaldades ehitada kogu maja esiseina klaasist ning külgedele paigaldada kuni kolmveerandi seina ulatuses klaasi. Samas on kõik seinad lahendatud lükandustega, tänu millele saab need suvel igal ajal avada,» räägib Mats.

Mängumaja muudab lapse elu põnevaks

Erinevate puidutoodete valmistamisele ja müügile, sh laste mängumajade tootmisele spetsialiseerunud Inpuit OÜ tegevjuhi Andres Pärna arvates on mängumajade abil võimalik oma koduhoov kujundaja lapse jaoks rõõmu pakkuvaks ja põnevaks. «Mänguline liikumine arendab lapse närvisüsteemi, mõjub rahustavalt, suurendab julgust, arendab eneseusaldust ja arendab lapse füüsilist võimekust,» räägib ta. 

Pärna sõnul eelistavad kliendid viimasel ajal just selliseid mängumaju, kus on palju erinevaid võimalusi ja atraktsioone koos, siis ei pea ostma eraldi kiike, liumäge, liivakasti ja mängumaja, mis kokkuvõttes võib minna isegi kallimaks. Eelkõige valitakse kompaktsed lahendused, kus on koos jalgadel mängumaja, selle all liivakast, ühel küljel kiigemoodul ja teisel liumägi, samuti saab veel lisada ronimisseina.

Foto: Shutterstock

Mõelge soovid läbi

Aiamajade valik on lai: pakutakse lahendusi, kus saab suviti ööbida või võõrustada külalisi, aga ühtlasi on sortimendis kuure, puhke- ja grillinurki, teemaju, panipaikasid, ratta- ja tööriistakuure ja prügimajasid, ning neid kõiki eri suuruses ja mitmekesise viimistlusega. Eeskätt tasub Kaldma ütlust mööda suvemaja valides mõelda reaalsele vajadusele ning otsustada, mille jaoks on aiamaja vaja ning mida soovitakse sinna sisse panna.    

Matsi arvates tasub tööriistakuuriks valida pigem soodsam ja õhema seinaga lahendus ning puhkehetkede nautimiseks kindlasti paksema seinaga ja valgusküllane majake. «Universaalse lahenduse otsijatel on mõistlik tingimata valida kahe ruumiga maja, millest üks on mõeldud kuuriks ja teine aiaelu nautimiseks,» tõdeb Mats.

Kui kasutada aiamaja vaid hooajaliselt, siis on seinapaksus 40 mm Matsi hinnangul täiesti sobiv ning ka aknad võivad olla tavalised. Samuti ei ole tema sõnul vaja hakata maja soojustama – jahedamate ilmadega piisab täiesti, kui majas on puhur või elektriradiaator. «Aasta läbi kasutamise puhul võiks seinapaksus olla vähemalt 70 mm, aknad peaksid olema pakettklaasidega ning soovitatav oleks ka lagi ja põrand soojustada,» toonitab ta ning lisab, et mõistlik oleks lisaks elektriküttele paigaldada majja ka kergkamin.

Hakkama saab igaüks

«Kuni 20 ruutmeetrise ehitusaluse pindalaga aiamaja paigalduseks reeglina mingit luba vaja ei ole, erandi moodustavad looduskaitse ja muude piirangutega alad,» selgitab Mats ning lisab, et 20-60 ruutmeetrise maja puhul on vajalik ehitusteatis ning üle 60 ruutmeetri pindalaga majale juba täismahus ehitusluba. «Kindlasti tasub võimalike probleemide ja takistuste vältimiseks eelnevalt suhelda kohaliku omavalitsusega ning teha selgeks, kas ja millist aiamaja tohite oma hoovi paigaldada,» toonitab Mats.

«Aiamajad pakitakse ilmastikukindlasse pakki, kus on uksed, aknad, kinnitused, liistud, elemendid ja värvitud majade puhul ka purk värvi liistuotste värvimiseks või siis iluraviks,» selgitab Kaldma. Tavaliselt teevad tootjad Kaldma ütlust mööda koostööd veofirmadega, kes toovad kauba kohale ning tõstavad maha täpselt sinna, kuhu klient soovib.   

«Paigaldusega saab hakkama igaüks,» ütleb Kaldma julgustavalt. «Mingeid erioskusi selleks vaja ei ole ning oluline on vaid täpselt juhendit järgida.»

Keskmise suurusega aiamaja kokkupanekuks kulub tema hinnangul kahel inimesel umbes neli-viis tundi. Kui aga enda oskustes siiski kindel ei ole, tasub küsida tootjalt abi, enamik tootjaid seda teenust ka pakuvad. «On juhtunud olukordi, et inimesed on hakanud ilma juhendita ja omaenese tarkusest aiamaja kokku panema ning hiljem on selgunud, et mingid detailid on puudu või siiski lühemad. Tuleb tunnistada, et detaile on komplektis kaasas ikkagi omajagu ning see võib segadusse ajada küll. Kindlasti tuleb juhend esmalt algusest lõpuni läbi lugeda,» rõhutab Kaldma.  

 «Üldjuhul ei vaja suvemajad vundamenti ning neid saab väga hõlpsalt paigaldada näiteks tänavakivi peale, eeldusel, et aluspind on loodis,» lisab Kaldma veel ühe olulise nüansi .

Matsi sõnul paigaldatakse tavaline kerge aiamaja 95 protsendi ulatuses lihtsalt kergkruusapadjale looditud plokkide peale – see on kõige kiirem ja soodsam lahendus. Ehkki tema hinnangul tasub paigaldus siiski tellida professionaalidelt, sest sageli tagavad ettevõtted paigalduse tellijatele pikema garantii maja kandekonstruktsioonidele ning tulevikus ette tulevaid võimalikke probleeme silma pidades on see kindlasti kaalukas argument.

Foto: Shutterstock

Investeering aastateks

«Need aiamajad, mida kliendid ostavad naturaalselt ehk ilma viimistluseta, tuleb kindlasti millegagi üle teha,» toonitab Kaldma.  «Kas värvida, õlitada või teha aiamaja lihtsalt puidukaitsevahendiga üle, see on juba igaühe maitseasi.» Värvitud majad peaksid tema sõnul vastu pidama aastaid. Kui need kuluvad, siis on soovitatav lahtine värv puhastada ja viimistleda sama värviga.

Ka Matsi hinnangul peaks aiamaja kindlasti nii seest kui ka väljast viimistlema ning iga aasta-kahe tagant tuleks see töö uuesti ette võtta. Väga oluline on jälgida tootja juhiseid, et kõik asjad oleksid õigesti paigas. «Puitmaja omapära on, et ta mängib kõrgusest veel pikka aega. Seetõttu ongi vaja pidevalt kontrollida, et kõikvõimalikud postid, vintlatid, tormikinnitused oleksid õigesti reguleeritud ja kinnitatud,» selgitab Mats.

Aiamajade hinnad on väga erinevad – kõik sõltub otstarbest ning kasutaja ootustest ja vajadustest. Tööriistakuuriga aiamaja saab juba 700 euro eest, disainmajade hinnad algavad umbes 1200 eurost. Kui soovida juba suuremat suvemaja, siis nende hinnad algavad 6000 eurost.

Viis head soovitust aiamaja valimiseks

Daisi Mats, Baltichouse Production müügijuht

  • Suhelge kohaliku omavalitsusega ning tehke selgeks, kas ja millist aiamaja tohite oma hoovi paigaldada.
  • Kontrollige aiamaja tootja tausta. See annab kindlustunde, kui on vaja garantiiremonti või tellida mõni lisadetail.
  • Selgitage välja, mis on maja kasutusotstarve ja lähtuge valikul sellest.
  • Mõelge läbi, milline peaks olema aiamaja disain ja suurus.
  • Pange paika eelarve alam- ja ülempiir. Kui olete otsustanud, et maja võiks maksta kuni 4000 eurot, siis valides 1000 eurot maksva maja te ilmselt pettute – kallim maja on reeglina ka parem.
  • Kui olete otsustanud, et tahate maja koos paigaldusega, siis kindlasti valige ettevõte, kes pakub kõike kompleksse teenusena.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles