Rünnakus Mali külale tapeti vähemalt 95 inimest (1)

Copy
Märtsis Ogossogou külas toimunud rünnaku käigus põletati hooneid ning tapeti umbes 150 tsiviilisikut.
Märtsis Ogossogou külas toimunud rünnaku käigus põletati hooneid ning tapeti umbes 150 tsiviilisikut. Foto: Tabital Pulaaku / AP / Scanpix

Ööl vastu tänast Mali keskosas toimunud jõhkras etnilises rünnakus tapeti 95 inimest, kadunuks jäi veel 19.

AFP teatel on praegu kinnitatud 95 inimese surm. Rünnaku ohvriks langes dogoni etnilise vähemuse poolt asustatud Sobale-Kou küla, mis asub Sanga linna lähistel Mali keskosas.

Kohalike ametnike sõnul rünnati küla öösel relvastatud isikute poolt. «Hetkel on meil 95 surnud tsiviilisikut. Laibad on põletatud, jätkame ohvite otsimist,» lausus kohalik ametnik. Mali sõjaväega seotud allikas ütles AFP-le: «Dogoni küla on maa pealt pühitud.»

Kohaliku ametniku sõnul olid relvastatud mehed hakanud öösel tulistama, rüüstama ja hooneid põletama. Kokku oli külas umbes 300 elanikku. Arvatakse, et rünnaku taga olid fulanid.

Elevandiluuranniku ajalehe Nord-Sud teatel ründasid mootorratastel liikunud mehed täna hommikul kättemaksuks lähedalasuvas Bandiagara linnas noort fulani moslemit, kes võeti kinni ning tapeti.

Fulani karjakasvataja põgenikelaagris. 
Fulani karjakasvataja põgenikelaagris. Foto: MICHELE CATTANI / AFP / Scanpix

Etniline vägivald sai AFP teatel alguse pärast seda, kui piirkonnas hakkas mõni aasta tagasi Amadou Koufa juhtimisel tegutsema peamiselt fulanidest koosnev pühasõdalaste rühmitus. Sihikule võeti bambara ja dogoni etniliste vähemuste esindajad. Tänaseks on rühmitus liitunud piirkonna suurima terrorirühmitusega JNIM, mis teeb koostööd Al-Qaedaga.

Dogoni küttide ja fulani karjakasvatajate konfliktis on selle aasta jooksul surma saanud mitusada inimest. Fulanid on traditsiooniliselt tegelenud karjakasvatuse ja kaubandusega, bambarad ja dogonid aga põlluharimisega. Kogukondadevahelise vägivalla taga on tõenäoliselt vaidlused maa, vee ja karjatamisõiguste pärast, kuid olukorda riigis mõjutab tugevalt ka islamiäärmuslus.

Sarnane rünnak leidis aset vaid kolm kuud tagasi. Siis korraldati Mali keskosas Bankassi piirkonnas rünnak fulanide etnilise grupi poolt asustatud külale, kus tapeti umbes 150 inimest. Toonase rünnaku eest peetakse vastutavaks dogoni kütte. Rünnaku järel vallandati Mali sõjaväe juhtkond ning kasvava vägivalla tõttu astus veidi aega hiljem tagasi ka valitsus.

ÜRO rahuvalvemissiooni (MINUSMA) andmeil tapeti fulanide ja dogonite kokkupõrgetes eelmisel aastal umbes 500 tsiviilelanikku. 

Malis teenivad praegu ka Eesti kaitseväelased, neist suurem osa Gao linnas mässutõrjeoperatsioonil Barkhane. Samuti osalevad eestlased rahuvalvemissioonil MINUSMA ja Euroopa Liidu treeningmissioonil EUTM.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles