Video: VTA asedirektori arvates ei ole Eestis müüdav toit ohtlik (12)

Copy

Hoolimata riigikontrolli kriitilisest raportist ei saa väita, et Eestis müügil olev toit oleks tarbijale ohtlik, leiab veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Riigikontrolli värskest auditist selgub, et maaeluministeeriumi haldusalasse kuuluvate ametkondade tegemata töö tõttu pole tarbijatel aimugi, kui palju ohtlikke taimekaitsevahendite jääke me iga päev toiduga sisse sööme.

Olev Kalda kinnitas Postimehele antud intervjuus, et tema hinnangul pole veterinaar- ja toiduameti pädevuses põhjust kahelda. «Seda pädevust on kontrollinud peale riigikontrolli meie enda valdkonnas nii Euroopa Komisjoni auditid kui ka kolmandate riikide auditid. Ja nende poolt on hinnang olnud selline, et nad on usaldanud meid ja on ka valmis meiega kauplema,» ütles Kalda.

Aga kuidas ikkagi plaanib VTA  nüüd riigikontrolli soovitusi ellu viia? Kalda sõnul on selleks mitmeid võimalusi, näiteks on võimalik riskihindamist laiendada ning pöörata rohkem tähelepanu enim tarvitatava toidu gruppidele.

«Aga vaieldamatult ei saa asuda seisukohale, et Eestis turul olev toit oleks ohtlik. Kindlasti ei saa toidukontroll oma olemuselt olla sajaprotsendiline. Toidukontroll oma olemuselt on ennetava iseloomuga, eelkõige keskendutakse käitlejate enda tegevuse kontrollile,» selgitas VTA asedirektor.

VTA monitooringud on Kalda sõnul tagasiulatuva mõjuga ehk VTA saab hinnata kunagi turul olnud tooteid ja nende nõuetekohasust ning korrigeerida varasemaid ennetusmeetmeid. «Aga vaieldamatult teeme ka pistelisi ehk mitte plaanipäraseid kontrolle, kui meil on näiteks informatsioon Euroopa vastavalt kriisiüksuselt, et turul on toit, mis võib olla mitte nõuetekohane, siis me kindlasti kontrollime konkreetseid partiisid.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles