Avo-Rein Tereping: mis vähendaks joomarlust – aktsiis või midagi muud? (1)

Avo-Rein Tereping
, psühhoakustik, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Noorukid mullu juunis Pärnu Rannastaadionil «TV 10 olümpiastardi» finišiponnistuses. Kergejõustikuliidu ja rahvusringhäälingu koostöös korraldatav võistlussari on kasvatanud palju suurepäraseid sportlasi ning tublisid ja terveid noori.
Noorukid mullu juunis Pärnu Rannastaadionil «TV 10 olümpiastardi» finišiponnistuses. Kergejõustikuliidu ja rahvusringhäälingu koostöös korraldatav võistlussari on kasvatanud palju suurepäraseid sportlasi ning tublisid ja terveid noori. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viimase aja aktsiisivaidlused on taas tähelepanu alla toonud küsimuse, kuidas vähendada alkoholikahjusid. Küsimus on igati asjakohane, sest juua võiks tõepoolest vähem, kui seda teeb keskmine eestlane. On muidugi tõsi, et hind mõjutab tarbimist, kuid samas mõjutab seda ka suur hulk teisi tegureid.

Alkoholi kuritarvitamist on siiski võimalik vältida. Inimesed ei joo ju mitte alkoholi enda tõttu, vaid ikka selle pärast, kuidas see mõjutab tuju ja tunnetust. Kui miski muu mõjuks samamoodi, siis kasutaksid inimesed hoopis meelsamini seda asendust.

Islandi eeskuju ja alternatiivsete tegevuste laialdasem ning rahaliselt toetatud kättesaadavus muudaks ka Eesti alkoholipoliitika tõeliselt kompleksseks ja senisest palju tulemuslikumaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles