Tänavu on liikluses hukkunud kaks ratturit ja vigastada saanud 64

BNS
Copy
Jalgratturid
Jalgratturid Foto: Marko Saarm

Sel aastal on üle Eesti juhtunud 66 liiklusõnnetust jalgratturitega, neis hukkus kaks inimest, eelmisel aastal juhtus sama perioodi jooksul 67 liiklusõnnetust, neis hukkus samuti kaks inimest ja sai vigastada 63 ratturit.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskusepatrullitalituse juht Varmo Rein ütles BNS-ile, et ehkki on jalgrattureid, kes sõidavad rattaga aastaringselt ja peaaegu iga ilmaga, algab aktiivne rattahooaeg soojemate ja kuivamate ilmade saabumisel. 

«Liiklusesse lisandub palju noori jalgrattureid ja mida tihedam liiklus, seda paraku rohkem ka liiklusõnnetusi. Maikuust alates juhtus jalgratturite osalusel üle 40 liiklusõnnetuse, nende kannatanute hulgas on üheksa jalgratturit vanuses kuni 16 aastat ja kahjuks oli sel aastal üks liiklusõnnetus, milles hukkus viieaastane laps,» nentis Rein.

Viimastel nädalatel on liiklusõnnetused jalgratturitega paraku igapäevased. Läinud nädalavahetusel ehk 7.-9. juunil oli kokku üheksa liiklusõnnetust jalgratturite osalusel.

«Kui vaadata Tallinnas toimunud liiklusõnnetusi jalgratturitega, ei saa öelda, et avariid kaherattalistega toimuks mingitel konkreetsetel keerulistemal või probleemsematel teelõikudel või tänavatel. Oli mitmeid juhtumuid, kui jalgrattur ei saanud sõitmisega hakkama, sealhulgas ka joobe tõttu, oli rattaga kukkunud ja vigastusi saanud.  Küll paistab silma kaks põhilist murekohta – liiklusõnnetused juhtuvad sageli, kas reguleerimata ülekäiguradadel või ristmikel, kus toimuvad ratturite kokkupõrked autodega,» ütles Rein.

«Liiklusseadus ei nõua jalgratturitelt sõidutee ületamisel rattalt maha minemist, kuid soovitame seda ohtlike olukordade vältimiseks teha. Kui tegemist on tihedama liiklusega sõiduteega, on turvalisem rattalt maha minna, veenduda, et ka jalakäijana on teid autojuht märganud ja annab teed, ning alles selle järel hakata teed ületama,» selgitas Rein.

Rein märkis, et sõiduteed ratta seljas ületades ei ole ratturil üldjuhul eesõigust. «Küll on kohustatud sõidukijuht andma teed ratturile ja teistele kergliiklejatele liiklusseaduse kohaselt siis, kui sõiduk pöörab vasakule või paremale ja kergliikleja või rattur liiguvad otse, ületades sama tänavat,» ütles ta.

Kõnniteel tohivad sõita kuni 13-aastased lapsed ja kuni kaks täiskasvanut, kes lapsratturit saadavad, või täiskasvanud ratturid, kellel on rattatoolis väikelaps. 

Teised täiskasvanud ratturid tohivad kasutada kõnniteed vaid siis, kui sõiduteel liikumine on oluliselt raskendatud. 

Sõidukijuhid peavad arvestama sellega, et jalgrattur, kes liigub sõiduteel, on samaväärne liikleja. Kuid ka ratturid, kes on otsustanud liikluses selliselt osaleda, peavad tegema kõike endast olenevat, et tagada nii enda kui teiste liiklejate ohutust. See tähendab, et rattur peab järgima fooritulesid, liiklusmärke, teekattejooni, kindlasti aegsasti näitama käega suunda enne manöövri sooritamist.

Kuna rattur on autodega samaväärne liikluses osaleja, ei tohi jalgrattur olla joobes, nii enda kui ka vähem kaitstud liiklejate ehk jalakäijate turvalisuse nimel. 

«Kahjuks on suvekuudel olnud juhtumeid, kui jalgratturid on teinud otsasõitu jalakäijatele, sealhulgas ka lastele, ja sündmuskohalt põgenenud. Jalakäijale otsasõit, kui keegi on vigastada saanud, on liiklusõnnetus ja sellisel juhul peab kutsuma kiirabi abivajajale ja teavitama juhtunust politseid,» märkis Rein.

Seadus ei nõua alatest 16. eluaastast ratturitelt kiivri kandamist, kuid politsei soovitab seda kindlasti teha ja näidata selles oma lastele head eeskuju. 

«Kohe on algamas koolivaheaeg, mis lisab veelgi jalgrattureid liiklusesse, sellepärast palume sõidukijuhte olla eriti tähelepanelikud, et arvestada lapsratturite võimalike ootamatute ülekäiguradadele väljasõitudega – lapsed tajuvad «sebrat» kui väga turvalist kohta tee ületamiseks ja oma vanusest johtuvalt ei oska kõiki ohtusid õieti hinnata,» ütles Rein.

Möödunud nädalavahtusel ehk 7.-9. juunini juhtus üle Eesti üheksa liiklusõnnetust ratturitega.

7. juunil kell 23.34 juhtus liiklusõnnetus Valgamaal Otepää vallas Kibena külas, kus kruusakattega külateel jalgrattal Kibena järve poole liikunud alkoholijoobes 36-aastane mees kukkus ja sai vigastada. Jalgrattur toimetati Tartu ülikooli kliinikumi.

7. juunil kell 19.31 juhtus liiklusõnnetus Rapla linnas Tallinna-Rapla-Türi tee 50. kilomeetril, kus 78-aastase naise juhitud sõiduautolt Kia Rio sai löögi ülekäigurajal jalgrattaga sõites teed ületanud 12-aastane poiss. Jalgrattur toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

7. juunil kell 19.16 teatati liiklusõnnetusest Harjumaal Harkus, kus 33-aastane mees põrkas sõiduautoga Land Rover Freelander mööda hoone juurdepääsuteed Instituudi tee poole liikudes juurdepääsutee ja kergliiklustee ristumiskohal kokku paremalt poolt jalgrattal mööda kergliiklusteed lähenenud 37-aastase mehega. Kiirabi osutas jalgratturile kohapeal esmaabi.

8. juunil kell 10.58 teatati liiklusõnnetusest Harjumaal Tabasalu alevikus Rannamõisa tee ja Keskpäeva tee ristmikul, kus vasakpööret sooritanud 28-aastase naise juhitud sõiduauto Nissan X-Trail põrkas kokku vastassuunavööndis liikunud jalgratturi, 29-aastasele mehega. Jalgrattur toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

8. juunil kell 17.41 teatati liiklusõnnetusest Harjumaal Kiili vallas Tallinna–Rapla-Türi maantee 6. kilomeetril, kus jalg- ja jalgratta teel liikunud jalgrattur, 48-aastane naine kaotas sõiduki üle kontrolli ja paiskus ümber. Jalgrattur toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

8. juunil kella 21.52 juhtus liiklusõnnetus Valga linnas Pärna puiestee 8 maja taga kergliiklusteel, kus alkoholijoobes 50-aastane mees kukkus jalgrattaga sõites. Kiirabi toimetas jalgratturi Valga haiglasse kontrolli.

9. juunil kell 00.18  juhtus liiklusõnnetus Tartu linnas Narva maanteel, kus  alkoholijoobe tunnustega 27-aastane mees kukkus jalgrattaga sõites. Kiirabi toimetas ta Tartu ülikooli kliinikumi.

9. juunil kell 15.53 juhtus liiklusõnnetus Harjumaal Anija vallas Kaunissaare külas Kaunissaare teel, kus esialgsetel andmetel sõitis 59-aastane mees jalgrattaga otsa samas suunas liikunud 63-aastane naisele. Jalakäija toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse. Täpsemad liiklusõnnetuse asjaolud on selgitamisel.

9. juunil kella 19.58 juhtus liiklusõnnetus Tallinnas Paldiski mnt 58a juures, kus 54-aastane naine sõitis jalgrattaga mööda kergliiklusteed ja kukkus. Jalgrattur toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles