Prokuratuur esitas Kuusikule kahtlustuse (34)

Johannes Voltri
, reporter
Copy
Marti Kuusik.
Marti Kuusik. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Prokuratuuri kinnitusel sai perevägivallaskandaali sattunud eksminister Marti Kuusik (EKRE) kahtlustuse. 

Kuusikule esitati kahtlustus juba möödunud kolmapäeval, 5. juunil karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist.

30. mail esitas Kuusik Tallinna halduskohtule kaebuse riigi vastu ning nõuab enda sunnitud tagasiastumise tõttu riigilt hüvitiseks 31 458 eurot ehk oma kuue kuu ametipalka. Kuusik oli teatavasti ministriametis poolteist päeva.

Kuusik esitas peaminister ja Keskerakonna esimehele Jüri Ratasele avalduse väliskaubanduse- ja IT-ministri ametist tagasiastumiseks 30. aprillil. Kuusik teatas toona, et astub ministriametist tagasi valitsuse töörahu, oma maine puhastamise ja perekonna kaitsmise huvides.

«Esitasin erakonna esimehele Mart Helmele ja peaminister Jüri Ratasele avalduse ministriametist tagasiastumiseks. Kinnitan jätkuvalt, et minu vastu esitatud süüdistused on laim – ma ei ole vägivallatseja,» teatas Kuusik toona.

«Loobun ministri ametist mitte selle tõttu, et süüdistused minu vastu oleks tõsi, vaid vastupidi, selleks, et keskenduda enda kaitsmisele kriminaalasjas ja oma hea nime taastamisele,» teatas Kuusik.

Kuusiku ministriks saamisel tõstatas ajakirjandus üles kahtlused tema vägivallatsemise kohta oma endise abikaasaga, mistõttu prokuratuur käivitas asjaolude selgitamiseks kriminaaluurimise.

Veel möödunud esmaspäeval rõhutas EKRE esimees Mart Helme riigikogu ees, kui arutati tema suhtes esitatud umbusaldusavaldust, et Kuusikule pole isegi kahtlustust esitatud. «Ei olegi millestki rääkida rohkem,» lausus ta.

«Marti Kuusiku vastane süüdistus on kokku kukkunud, midagi ei ole. Süütuse presumptsioon kehtib kõigile. Mingisugust seadusevastast jälitustegevust ei olnud, järelikult süüdistus on täiesti alusetu ja vale,» rääkis Helme.

Kuusik peab kahtlustust protseduuriliselt tarvilikuks sammuks

Teile esitati möödunud nädalal kahtlustus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist. Kuidas te ise sellesse kahtlustusse suhtute?

Ma loomulikult eitasin seda kahtlustust ja minu sinna kutsumine kahtlustatavana oli protseduuriliselt tarvilik samm. Ma ei saanudki sinna mingis muus rollis ilmuda. Mu suhtes alustati aprilli lõpus kriminaalmenetlust ja selleks, et minuga rääkida, tuli mulle roll määrata. Ja loomulikult ei saanud ma olla seal ei tunnistaja ega ohvrina. Nii et see on tavapärane kriminaalmenetluse samm. Selleks, et mind üle kuulata, tuli mulle omistada roll, roll saab olla kahtlustatav. See oli rääkimise, ülekuulamise eeltingimus. Ja ma ootasin seda juba mõnda aega, nii et oli väga meeldiv, et lõpuks ka minuga võeti ühendust ja minu käest küsiti.

Ma saan aru, et teid on korra juba ka üle kuulatud. Kas teie vastu on esitatud ka mingeid tõendeid?

Kahtlustus oligi ülekuulamise eeltingimus. Kahtlustatav on roll, mis määratakse menetluses osalejale. Mingit muud rolli selles menetluses ei saanud minule vastavalt menetluse protseduurile omistada, nii et mind kutsuti ülekuulamisele, selle eeldus oli kahtlustuse esitamine. Sellel, keda on üle kuulatud, ei ole mingit õigust [seda teada – toim.]. Minuga ei jagatud mingeid tõendeid, need jagatakse siis, kui kellelegi on esitatud süüdistus. Aga kahtlustus ja süüdistus on menetluslikult erinevad asjad.

Ja millal peaks tulema siis suurem selgus selles kahtlustuses?

No seda ju mina tõepoolest ei oska öelda. Mina saan tugineda informatsioonile, mida on ajakirjanduses eelnevalt kajastatud. Asjaga tegelev prokurör on minu teada väljendanud soovi, et jaanipäevaks jõutakse selles asjas mingisugusele selgusele. Kas nüüd minnakse edasi asjaga või langeb see ära.

Eeldades, et teie vastu esitatud kahtlustused ei pea vett, kas te kavatsete siis jätkata poliitikas?

Korra juba mainisin ka tänahommikuses intervjuus, et ma mitte ei kavatse jätkata, vaid ma juba ka osalengi siiamaani poliitikas, ma olengi poliitikas. Kõik see on poliitika, mida me siin ajame. Ma olen siin ja jätkan siin. Liitusin EKREga ja täpsustan veel, et ma pean väga sügavalt lugu nendest inimestest, kes seda valitsusvastutust täna veavad. See on suur ja tõsine töö. Ma olen väga rahul selle koalitsiooniga ning valitsuse juht ja kogu valitsus väärib sügavat lugupidamist. See töö on väga raske ja tihtipeale saavad inimesed meediapeksu ikka ilma asjata. Nad on inimesed, kes teevad tõsist tööd ja väärivad sügavat lugupidamist. Ma usun Eesti tulevikku ja usun selle koalitsiooni väga heasse töösse.

Millega te praegu üldse tegelete nüüd, kui te enam ei ole minister?

Mina tegelen sellega, et vastata, nagu näete, ka teie intervjuule. Tegelen enda kaitsetööga ja selle organiseerimisega. See on kõige tähtsam asi. On vaja asjas saada selgus ja siis juba vaadata edasi.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles