Kuus soovitust puhkusereisile sõitjale

ERGO kindlustus
Copy
Foto: ERGO Kindlustus

Suvepuhkuste aeg on kätte jõudnud, kui paljudel rahutus hinges ja reisikirg lõõmab. ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts jagab kuus kindlustusega seotud soovitust, et puhkus ei saaks soovimatut pööret.

1. Iga asi õigel ajal

Kõige mõistlikum on reisikindlustus sõlmida kohe pärast lennupiletite ostmist. Ehkki kindlustust on võimalik sõlmida ka vahetult enne reisile sõitmist, tuleks arvestada ka võimalike reisieelsete ootamatustega. Üsna sagedased on juhtumid, kus 24 tundi enne reisile minekut selgub, et lennuajad on muutunud või reisiseltskonnast keegi raskelt haigestunud. Paraku on siis kindlustuse peale juba hilja mõelda.

2. Kaitse seda, mida vaja

Reisile minnes on end tavapäraselt võimalik kaitsta kolmel viisil – tervisega seotud riskid, reisi ärajäämise ja katkemisega seotud riskid ning pagasiga seotud riskid. Kui sõit viib isikliku autoga naaberriiki, ka siis on reisi kindlustamiseks kindlasti põhjust. Näiteks kui autol tekib tehniline rike või see varastatakse, siis reisi katkemise korral hüvitatakse täiendavad transpordikulud, mida tehakse sihtkohta jõudmiseks või koju tagasi sõitmiseks.

Kui pole plaanis suurt pagasit kaasa võtta, ei ole ilmselt ka pagasikindlustust suurtele summadele vaja sõlmida.

Enne reisile minemist tasub mõelda, kas puhkuseplaan piirdub linnapuhkusega või käib sinna juurde ka näiteks surfamine või mäesuusatamine. Kindlustaja jaoks on oluline teada ka seda, kas reisil olles on plaanis tegeleda füüsilise tööga või osaleda spordivõistlustel. Ainult nii saab kindel olla, et kõik oluline on kaetud ja kahju korral on kindlustusest abi.

3. Hinda oma vara

Ühtviisi ebamõistlik on nii üle- kui ka alakindlustamine. Alati tasub valida selline kindlustussumma, et ka halvimal juhul saaks kulud kaetud.

4. Ka ise tuleb olla hoolas

Reisikindlustus on mõeldud ootamatusteks ning katab kulud juhul, kui inimene on teinud omalt poolt kõik, et kahju ei tekiks. Seega on kõige parem soovitus vältida ohtlikke olukordi. Tõsi on aga ka see, et lõpuni turvalist reisi ei ole olemas. Meeles tasuks pidada, et näiteks alkoholi- või narkojoobes õnnetuse põhjustamine on asjaolud, kui kindlustused reeglina hüvitist ei maksa. Alati tuleks enne reisi üle kontrollida oma reisidokumendid - kas pass kehtib, kas viisa on vajalik jms. Kui passi aegumise tõttu lennukile ei pääse, siis paraku pole ka kindlustusest abi.

5. Kiirus ja põhjalikkus aitavad

Kahjujuhtumist tuleks kindlustusseltsile teatada võimalikult ruttu. Ootamatutes olukordades on tavapärane, et kiputakse unustama kõige elementaarsemad käitumismustrid. Siis võib ööpäevaringne reisiabi osutuda hindamatuks – kui mobiiltelefoni on õige number salvestatud, saab igal ajal asjakohast nõu küsida. Telefonitoru tasub haarata ka seetõttu, et reisiabi tunneb välisriikide olusid reisijast tihti paremini. Näiteks mõnes riigis tegutseb ka terve hulk meditsiiniasutusi, millel puudub tegevuslitsents ning hotellid või taksojuhid võivad patsiendid just sinna suunata.

6. Kasuta fotokaamerat

Kahjude võimalikult täpseks fikseerimiseks tuleks alles hoida kulutustega seotud tšekid või teha kahju saanud varast, lennu hilinemise korral tabloost või ka liiklusummikust fotosid. Telefonide näol on tänapäeval igas reisiseltskonnas see võimalus reeglina olemas. Hiljem on nii palju lihtsam juhtunut selgitada ja seda kiiremini kõik sujub.

Rohkem infot ERGO reisikindlustuse kohta: https://www.ergo.ee/erakliendile/reisikindlustus

Copy
Tagasi üles