Kuubalasi pahandab kallis internet

Copy
Noored kuubalased internetis surfamas.
Noored kuubalased internetis surfamas. Foto: AFP / Scanpix

Kuubalased, kes kuue kuu eest olid juubeldades tervitanud täielikku ligipääsu internetile, kurdavad nüüd, et see on liig kallis, aeglane ja tsenseeritud.

Sajad kuubalased on liitunud Twitteris kampaaniaga, kus nõutakse taskukohasemat internetihinda.

«Meil on nälg, infonälg, veebis surfamise nälg, teadmiste ja intellektuaalse vabaduse nälg,» kirjutas üks kasutaja.

«Ei ole võimalik, et internet 21. sajandil luksuskaup on,» pahandas teine.

Kolmas süüdistas riikliku telekomifirmat Etesca rahva järel luuramises. «Etecsa luurab meie järelt ja tsenseerib meid süüdimatult.»

«Kuubalaste ostujõud on Ameerika mandri üks madalamaid, samuti on seda miinimumpalk ja ligipääs internetile ei ole üks odavamatest,» ütles tehnoloogiablogi Yucabyte.org juht Norges Rodriguez.

Mobiilne internet maksab Kuubal alates seitsmest dollarist 600 megabaidi eest kuni 30 dollarini 4 gigabaidi eest. See tähendab, et teenus on kättesaamatu suuremale osale rahvast, kes teenivad avalikus sektoris umbes 30 dollarit kuus.

Koduinterneti tellimine on samuti minimaalne. 11,2 miljoni elanikuga riigis on teinud seda vaid 79 000 majapidamist.

«Kui sa tahad kodu 24 tundi päevas, seitse päeva nädalas, internetiga ühendada, pead sa maksma 800 dollariga kuus võrdse summa,» tõi ta välja. «Sellel ei ole fikseeritud tariifi, nagu mujal maailmas.»

Rodrigueze sõnul on Havanna keelanud ka valitsuskriitilised uudistelehed. «Valitsus on blokeerinud kõik uudistelehed, mille sisu neile ei meeldi.»

Kuuba valitsus kiitis hiljuti heaks ruuterite impordi läbi riigifirma Etecsa, et lubada koduste wifivõrkude loomist. Kriitikute sõnul on selle hind, dollar tunnis, liiga kõrge.

Samuti tähendab USA embargo, et veebilehtedele nagu Google, Apple ja Amazon ei saa Kuuba IP-aadressidega ligi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles