Ukraina süüdistas Venemaad merevaidluse taustal imperialismis (1)

Copy
Laev läbimas Kertši väina.
Laev läbimas Kertši väina. Foto: Sergei Malgavko / TASS / Scanpix

Ukraina süüdistas täna Venemaad imperialismis ning ärgitas Alalist Vahekohut (PCA) käsitlema kaebust, mis Ukraina Krimmi poolsaart ümbritsevate vete tõttu Venemaa vastu esitas.

Kiiev ütles PCA-le, et Venemaa on pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal seadusvastaselt blokeerinud Ukraina ligipääsu Mustale merele, Aasovi merele ja Kertši väinale.

Venemaa ärgitas eile avasõnas kohut kaebust tagasi lükkama.

«Venemaa lähenemine põhineb imperialistlikul ajaloolisel narratiivil, mida edendavad tema juhid. Venemaa eile esitatud tegelikkuse versiooni vaadates selgub, et Venemaa impeeriumi ajast saati pole muutunud midagi,» ütles Ukraina asevälisminister Olena Zerkal kohtule.

«See selgitab, miks Venemaa usub, et ainult tema saab reegleid teha. Aga ta ei saa.»

Zerkal kritiseeris Venemaad, et sellel «puudub igasugune austus rahvusvahelise mereõiguse vastu».

«Venemaa ehitas üle rahvusvahelise väina ebaseadusliku silla, ta ahistab kõikide riikide laevu, kes Ukraina sadamatesse tulevad või sealt lahkuvad, ta varastab meie energiaressursse meie merepiirkonnast, ta keelab meie kalameestele vesi, millel nad on alati kala püüdnud,» lisas minister.

Pärast Krimmi annekteerimist kontrollib Musta merd ja Aasovi merd ühendavat ainsat väina - Kertši väina - Venemaa, kuigi Ukraina ja Venemaa peaksid seda jagama.

Ukraina esitas kaebuse PCA-le 2016. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles