Sudaani sõdurid vägistasid vähemalt 70 meeleavaldajat

Copy
Sudaani poolsõjaväelise rühmituse liikmed.
Sudaani poolsõjaväelise rühmituse liikmed. Foto: AFP/SCANPIX

Arstide teatel vägistasid Sudaani valitsusele alluva poolsõjaväelise üksuse liikmed eelmisel nädalal rohkem kui 70 meeleavaldajat.

Ohvriks langesid mitmed inimesed, kes osalesid Sudaani pealinnas Hartumis eelmisel nädalal toimunud meeleavaldusel. Julgeolekujõud ja poolsõjaväelise üksuse liikmed ründasid Hartumis istumismeeleavaldusel osalenud inimesi, tappes neist 108. Vigastada sai 700 inimest.

Viimastel päevadel on hakanud lekkima informatsiooni ka vägistamiste kohta, seda hoolimata sidevõrkude piiramisest Sudaanis.

Andmebaasidele ligipääsu omava arsti sõnul registreeriti pealinna haiglates vahetult rünnaku järel rohkem kui 70 vägistamisjuhtumit.

Ühes haiglas töötav arst ütles, et tegeles kaheksa vägistamisohvriga, neist viis olid naised ja kolm mehed. Hartumi lõunaosas asuva haigla töötaja sõnul jõudis nendeni kaks vägistamisohvrit. Neist üht ründas korraga neli poolsõjaväelise rühmituse liiget. Tõenäoliselt pole paljud ohvrid hirmu tõttu ka abi otsinud. Inimõigusorganisatsioonide teatel on andmed massilisest vägistamisest tõesed.

Sudaanis jätkub kriis ning käimas on üldstreigi kolmas päev. Suur kodanikuallumatuse kampaania sai alguse pärast eelmise nädala meeleavaldust, mis suruti jõuga maha.

Omar al-Bashir.
Omar al-Bashir. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS/Scanpix

Rahvas ja reformimeelsed nõuavad pärast diktaator Omar al-Bashiri kukutamist tsiviilvalitsuse loomist, kuid võimu haaranud sõjavägi soovib näha üleminekuvalitsust.

Võimulolev sõjaväenõukogu teatas julgeolekujõudude kohaloleku suurendamisest tänavatel pärast seda, kui pühapäeval hukkus Hartumis ja lähedalasuvas Omdurmanis kokkupõrgetes neli inimest. Olukorra halvenemises süüdistatakse protestijaid. 

Sudaani sõjavägi kukutas diktaator al-Bashiri 11. aprillil ja pani riiki valitsema 10-liikmelise sõjaväenõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles