Mees kukkus uinunud vulkaani kraatrisse

Inna-Katrin Hein
Copy
Crater Lake'i rahvuspark USAs Oregonis. Seal asub uinunud vulkaan, milles on USA sügavaim järv
Crater Lake'i rahvuspark USAs Oregonis. Seal asub uinunud vulkaan, milles on USA sügavaim järv Foto: Kirkendall-Spring / 1/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Oregonis Crater Lake rahvuspargis matkanud mees kukkus uinunud vulkaani ja vajas päästmist.

Tegemist on vulkaaniga milles asub kraatrijärv, mis on oma 543 meetriga USA sügavaim järv ja maailmas sügavuselt seitsmes, teatab cnn.com.

Crater Lake’i vulkaan tekkis umbes 400 000 aastat tagasi ja purskas võimsalt umbes 5000 aastat eKr, kukkudes kokku ja moodustades kaldeera, mis on vulkaani kokkuvarisemisel tekkinud negatiivne pinnavorm.

USA meedia teatel oli mehe kukkumisteekond 243 meetrit. Mehe kaaslased kutsusid päästetöötajad, kes laskusid abivahendite abil kaldeerasse ja tegid mehe asukoha ta karjumise järgi kindlaks.

Kaldeerast välja toodud mees transporditi päästehelikopteriga Bendis asuvasse haiglasse. Ei ole teada, kui rasked on ta vigastused ja miline on ta seisund.

Crater Lake rahvuspark andis mais hoiatuse, et kaldeera äär on ohtlik, kuna seal võib olla varinguid ning on ka lume ja jää tõttu libe.

Aastas leiab Crater Lake rahvuspargi magava vulkaani juures aset paar õnnetust. Tavaliselt tuleb päästa matkajaid, kes lähevad kraatri servale liiga lähedale ja kukuvad alla. On ka paar juhtmit, milles varingus vigastada saanu on jäänud ratastooli või surnud.

Crater Lake rahvuspark asutati 1902 ja see on USAs vanuselt viies rahvuspark.

USAs on veel ohtlikke vulkaane, kuhu on kukutud. Aprillis kukkus Hawaii saarel Kilauea vulkaani kaldeerasse 32-aastane mees. Kukkumine leidis aset selle tõttu, et mees ronis üle metallist kaitsepiirde, et näha paremini kaldeerasse, kuid kaldeera äär varises ja mees kukkus alla.

Päästjad leidsid ta paar tundi hiljem kukkumispaigast umbes 20 meetri kauguselt. Ta tõsteti päästekopteri ja –korvi abil üles ning viidi haiglasse.

Uinunud vulkaan on vulkaan, mis praegu ei tegutse, kuid võib teha seda tulevikus ja on varem aktiivne olnud.

Kui selline vulkaan niiöelda tööle hakkab, siis saab temast tegevvulkaan.

Uinunud vulkaani tuleb eristada kustunud vulkaanist, kuna kustunud vulkaan suure tõenäosusega enam tööle ei hakka.

Kaldeera tekib pärast võimsaid vulkaanipurskeid, mis on tühjendanud magmakambri, mille tõttu selle kohal asuv toetuseta jäänud vulkaan kukub kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles